Kuldīgas "Katrīnas kausu" ceturtā gadskārta

LVS, 20/01/2014 10:07
Foto: Romualds Vambuts

Laurai Ikauniecei ātrs solis un divas uzvaras. Augstvērtīgi rezultāti arī Marekam Ārentam un Aigai Grabustei.Sacensību foto ieskats pieejams šeit: Foto:Romualds Vambuts Foto: Juris Bērziņš-Soms Foto: Gunvalds Strautiņš

Aizvadītajā sestdienā Kuldīgā bija vieglatlētu svētku diena. Vieglatlētikas hallē jau ceturto reizi pulcējās labākie pašmāju vieglatlēti, kā arī viesi no tuvām un tālām zemēm. Tā kā sacensības ir iekļautas EAP (European Athletics Promotion) kalendārā, tad kupls un pietiekoši spēcīgs bija arī dalībnieku sastāvs. Šoreiz KKK („Kuldīgas Katrīnas kauss”) bija pulcējis 16 valstu pārstāvjus. Sacensības notika 15 disciplīnās. Sacensību rezultāti ir jau publicēti, tāpēc šoreiz vērojumi, kā arī daži interesanti fakti un skaitļi.

Par patiesu „Kausu” rotu kļuva visi četri Lauras Ikaunieces starti. Arī četras uzvaras. Laura pilnībā izpildīja savu pirms sacensībām doto solījumu, ka Kuldīgā centīsies labot personiskos rekordus īsajās sprinta distancēs. Ar un arī bez barjerām. Vispirms viņa uzvarēja 60 m barjerskrējiena priekšskrējienā – 8,42 sek. Pēc neilga laika arī 60 m sprintā – 7,60 sek. Sacensību nobeigumā vēlreiz tika labots personīgais, kā arī sacensību rekords barjerotajā distancē – 8,38 sek., bet sprinta finālā tas (7,60 sek.) tas tika atkārtots.

Latvijas vieglatlēti izcīnija vēl četras uzvaras. Jānis Baltušs kā vienīgais divu apļu (400 m) distanci veica ātrāk par 50 sek. (48,89 sek.). Madara Onužāne pēc pārlēkšanās pieveica Undīni Dinduni – abām 1,79 m. Iespaidīgas bija vēl divas mūsējo uzvaras. Mareks Ārents ar kārti pārvarot latiņu 5,52 m, sasniedza savu šogad labāko rezultātu, kā arī jaunu „Kausu” rekordu. Aiga Grabuste trešajā mēģinājumā veica 6,44 m tālu lēcienu. Tam jau ir arī starptautisks skanējums – Eiropas telpu sacensību rangā stabili pirmajā desmitā. Interesanti, ka trešajā vietā ar jaunu personisko rekordu – 5,79 m ierindojās jaunākā no māsām Grīvām – Gundega. Vasarā Gundega ir šķēpa metēja, bet ziemā – tāllēcēja. Atcerēsimies 2010.g. ziemu, kad turpat Kuldīgā, Latvijas čempionātā uz goda pjedestāla nostājās visas trīs – Lauma, Māra un Gundega.

Sacensību laikā tika laboti seši „Kausu” rekordi, bet trīs no tiem bija arī Kuldīgas halles rekordi. Lai gan sacensību sezona Eiropā vēl tikai sākusies, vairāki mūsu vieglatlētu rezultāti ir jau labāko rangā. A.Grabustes rezultāts ir pirmajā desmitā. Savukārt otrajā desmitā ierindoti L.Ikaunieces, M.Ārenta, E.Misāna rezultāti. Vēl tikai jāpiebilst, ka šis rangs mainās vai ik nedēļas nogali.

Ar Reimsas (Francija) klubu pārstāvošā Centrālāfrikas Republikas sprintera Bosses Berengera- Aimarda uzvaru 60 m sprintā izskanēja „Kausu” šīgada sacensības. Viņa rezultāts 6,76 sek. ir jauns sacensību un arī halles rekords. Diemžēl maz priecēja pašmāju sprinteri. Finālistu sešniekā iekļuva vienīgi Jurģis Karulis, kurš ar pieticīgo rezultātu 7,00 sek. finišēja tikai kā piektais.

Divējādām izjūtām gaidījām un arī aizvadījām 60 m barjeroto finālskrējienu. Priekšskrējienu visātrāk, ar ļoti cerīgu rezultātu – 7,89 sek. veica Staņislavs Olijars. Tomēr finālā viņš nestartēja – šāds „niķis” viņam piemita arī agrāk. Tāpēc arī finālā uzvarētājs brits Edirins Okoro finišēja pēc tikai 7,97 sek.

Divas uzvaras mūsu ziemeļu kaimiņiem – igauņiem. Rēna Kolla ar kārti veica 4,20 m, bet Deniss Černobajevs bez tās - 2,15 m. Divkārt uz goda pjedestāla augstākā pakāpiena stāvēja arī mūsu dienvidu kaimiņienes – lietuviešu vieglatlētes.Banga Balnīte pēc visātrāk veiktās 1500 m distances (4:46,65) un Jolanta Verseckaite – pēc vistālākā trīssoļa lēciena (13,36 m).

Pa uzvarai tika arī Ungārijas (Matjas Tuloks 1500 m – 3:53,30), Krievijas (Jeļena Zuikeviča 400 m – 54,63 ) un Baltkrievijas (Artsems Bandarenka tāllēkšanā – 7,71 m) pārstāvjiem.

Vērojot šīs sacensībās un esot „tajās iekšā” – kā sacensību informatoram, varēja noprast, ka sacensību rīkotāji bija ļoti pārdomāti un rūpīgi gatavojušies šīm Latvijas ziemas sezonas neapšaubāmi vispopulārākajām sacensībām. Patīkami pārsteidza neparasti kuplais skatītāju pulks – visiem pat nepietika vietas tribīņu sēdvietās. Skatītāji skaļi atbalstīja vieglatlētus – bija jūtams, ka Kuldīgā ir „lielā vieglatlētika”. Arī tiesneši strādāja bez kļūdām. Nākamgad „Kausiem” mazā – piecu gadu jubileja !

Andris Staģis