Katram ir roka jāpieliek, lai lielais darbs uz priekšu tiek!

LVS, 14/04/2014 10:47

Seminārs - „Sievietes pasaules vieglatlētikā” , ko organizēja Britu vieglatlētikas federācija sadarbībā ar Eiropas vieglatlētikas asociāciju (EAA), notika četras dienas no 4. līdz 7. aprīlim Kenilvorsā, Anglijā. Vieglatlētikas savienību šajā pasākumā pārstāvēja Inese Voitkeviča.

Inese pēc semināra dalījās iespaidos:

Seminārā piedalījās 52 sievietes no 26 pasaules valstīm.
Pārsvarā piedalījās britu tiesneses, kuras palīdzēja organizēt Londonas Olimpiskās spēles. Papildus vēl piedalījās arī Jamaikas, Izraēlas, Ķīnas, Japānas, Austrālijas, Senegālas tiesneses, kuras dalījās savā pieredzē sacensību organizēšanā savās valstīs. Jāatzīmē, ka pārstāvniecība ļoti interesanta: vairākas sievietes starptautiski atzītas starteres, fotofiniša ekspertes, informātores, starptautiskās tehniskās pārstāves /ITO/ Linda Turner (GBR) un Jeļena Vorobjova (RUS), u.c..

Seminārā tika nolasītas vairākas lekcijas par vadītāja attīstības iespējām.
Apsveikuma runu teica Eiropas Vieglatlētikas associācijas valdes locekle Silvija Barlaga, kura aicināja sievietes aktīvāk iesaistīties savu federāciju un Eiropas vieglatlētikas vadošo institūciju un komisiju darbībā un apstiprināja, ka EAA izstrādājusi ilgtermiņa programmu sieviešu organizatoru atbalstam.

Viena no britu augstākā ranga sporta līderēm Baronese Sue Kampbela aprakstīja savu karjeras veidošanās ceļu, uzsverot savu lomu Londonas Olimpiskajās spēlēs 2012. gadā. Viņas runu īsi varētu izteikt ar Raiņa vārdiem - „ Katram ir roka jāpieliek, lai lielais darbs uz priekšu tiek”.

Programmas vadītājs Stjuarts Vests no Derby universitātes vadīja teorijas un grupu darbu trīs dienu garumā, kas noslēdzās ar grupas izvēlēta tiesnešu posteņa filmēšanu. Mana grupa izveidoja filmiņu par pulcēšanās vietas darbību.
Lekcijas par vadību lasīja profesore Kristīne Kouplande no Loughbrorough universitātes.
Viesu lektore Dr. Emma Rosamonde vadošā menedžere degvielas un gāzes rūpniecībā , kas vienlaikus ir sporta trenere un tiesnese, dalījās savā pieredzē, kā nokļūt un strādāt vadošā amatā.

Svētdien bija iespēja piedalīties 11. Britu vieglatlētikas tiesnešu konferencē, kurā vadošais lektors Alan Bels, viens no vadošajiem pasaules starteriem, stāstīja par darbu Londonas olimpiskajās spēlēs. Vairāki tiesneši saņēma apbalvojumus par 2013.gada darbu.

Pēc tam grupu darbs pēc personīgās izvēles. Mana izvēle - „Sacensību tiesnešu darbs Paraolimpiskajās spēlēs mešanu disciplīnās”. Secinājums- ļoti grūts un sarežģīts darbs, taču pateicoties unikālam aprīkojumam, viss ir iespējams.

„ Sievietes pasaules vieglatlētikā” ir piecu gadu projekts, kura galamērķis ir 2017. gada Pasaules čempionāts Londonā.

Visas delegātes , kuras piedalījušās 2013. un 2014. gada semināros, uzaicinātas piedalīties vēl nākošajos 2 semināros.

Seminārs reizē iepriecināja, jo saņemtie materiāli un redzētās tehniskās iespējas, neapšaubāmi palīdz izprast un veidot savu redzējumu par tiesāšanas praksi un iespējām, un reizē apbēdināja, jo tādā mazā valstī kā Latvijā nenotiks Olimpiskās spēles un Pasaules čempionāti, līdz ar to tādu iespēju un aprīkojuma nebūs.