Jauns Latvijas rekords!

LVS, 26/06/2014 16:24
Madara Palameika
Foto: Z. Zālamanis (Nikon)

Madara Palameika šķēpu raida 66,15 m tālu.

Šodien Jelgavā OČ Jāņa Lūša kausu izcīņas sacensībās Madara Palameika uzstāda jaunu Latvijas rekordu sievietēm šķēpa mešanā. Trešajā metienā šķēpu raida 66,15m tālu.
Pašlaik šis ir ceturtais rezultāts pasaulē.
Ar visiem rezultātiem varat iepazīties sadaļā rezultāti.

1995.gadā, līdz ar Latvijas Šķēpmešanas kluba dibināšanu, aizsākās vēl kāda slavējama tradīcija - olimpisko čempionu Ineses Jaunzemes un Jāņa Lūša kausu izcīņa. Mūsu pirmajai olimpiskajai čempionei aizejot viņsaulē, šobrīd izcīna vairs tikai Jāņa Lūša kausus. Jau otro gadu pēc kārtas – šoreiz jubilejas, divdesmitās gadskārtas sacensības notika Jelgavā. Sacensības iegūst aizvien lielāku popularitāti un arī rezultāti priecē. Šogad 12 vecuma grupās sacentās 250 šķēpa metēji. Lieliskie laika apstākļi krietni pacēla arī rezultātu līmeni.

Šoreiz izcili rezultāti sievietēm un juniorēm. Latvijas rekordiste Madara Palameika jau ar pirmo metienu izvirzījās vadībā - 59,27 m. Pēc ilgāka pārtraukuma šķēpu atkal meta Līna Mūze un viņas pirmais mēģinājums bija daudzsološs – 55,51 m. Savukārt trešajā metienā vispirms „izsprāga” Sinta Kovala – 61,51 m. Tomēr Madaras atbilde bija nekavējoties un gana iespaidīga – 66,15 m. Atkal jauns Latvijas rekords, pie tam šobrīd ceturtais labākais rezultāts pasaulē (aiz vācietes Lindas Stālas – 67,32 m, austrālietes Kimberlijas Maikles – 66,83 m un pasaules rekordistes Barboras Špotakovas – 66,43m). Tomēr arī ar to patīkamie pārsteigumi šķēpamešanas sektorā vēl nebeidzās. Piektajā metienā teicams rezultāts juniorei Anetei Kociņai – 55,56 m. Arī viņa tagad pasaules junioru rangā ir pirmajā desmitā. Visbeidzot - ar pēdējo metienu trešo vietu dāmu konkurencē nodrošināja Līna Mūze. Sezonu sākt ar rezultātu 56,19 m nemaz nav peļami. Madara Palameika jau trešo reizi izcīnija Jāņa Lūša kausu.

Nedaudz apbēdināja vīri. Diemžēl, nestartēja ne Zigismunds Sirmais, ne Ainārs Kovals. 20 gadu laikā tikai otro reizi J.Lūša kauss nepaliek pašu mājās. To šoreiz līdzi uz Uzbekistānu vedīs Ivans Zaicevs – 81,73 m. Rolanda Štrobindera jau pirmajā metienā sasniegtais rezultāts 78,32 m (tieši tāds pat, kas viņam atnesa uzvaru Eiropas komandu čempionātā) tā arī palika paša un arī pārējo sāncenšu nepārspēts. Nedaudz iepriecināja divi jaunie metēji. Vispirms Jānis Svens Grīva pirmo reizi pārvarēja 70 metru robežu – 70,42 m. Savukārt Gatis Čakšs bija tuvu savam personiskajam rekordam – 72,90 m. Pirms tam sacenšoties junioru konkurencē Gatis Čakšs uzvarēja ar rezultātu 69,09 m. Tātad Gatis tovakar šķēpu meta 12 reizes... Jauniešiem (U18) uzvarētāji ir šīs grupas līderi – Patriks Gailums – 67,82 m un Laine Donāne – 53,73 m.

U16 vecuma grupā zēniem uzvarētājs Matīss Velps pat trīskārt laboja personisko rekordu – 62,35 m, 64,46 m un visbeidzot arī 64,88 m un pārliecinoši bija pirmais. Arī uzvarētāja meitenēm – Monta Jankovska sasniedza šovasar labāko rezultātu Latvijā.

U14 vecuma grupā pie uzvaras tika arī viešņa no Lietuvas – Meda Majauskaite – 44,29 m, kā arī Jānis Jansons – 41,55 m.

Visjaunāko šķēpa metēju ( U12) sacensībās savas pirmās uzvaras, apsveikumus no olimpiskā čempiona un saldās balvas izcīnija Filips Seinass – 29,67 m un Annika Upīte – 21,97 m.

Visi vieglatlētikas un šķēpa mešanas draugi, kuri vēroja šīs jubilejas sacensības, bija vienisprāt – kā jau pieklājas jubilejā, sacensības bija izdevušās.

Andris Staģis