Aigas Grabustes debija "Dimanta līgā"

LVS, 21/08/2014 18:14
Aiga Grabuste
Foto: AFP/Scanpix

Septītā vieta ar rezultātu 6,48 m

Svētdien beidzās Eiropas čempionāts un ceturtdien jau atsākās „Dimanta līgas” sacensības. Atlikuši vairs četri posmi:
22.augustā Stokholmā
24.augustā Birmingemā
28.augustā Cīrihē
5.septembrī Briselē

Tradicionālajās „DN Galan” sacensībās Stokholmas olimpiskajā stadionā piedalījās arī mūsu labākā tāllēcēja Aiga Grabuste. Aigas starts bija viņas debija tik augsta ranga komercsacensībās. Līdz šim trīs Latvijas tāllēcējas bija jau piedalījušās vairākos „Dimanta līgas” (arī „Zelta līgas”) posmos, gūstot atzīstamus panākumus. Valentīna Gotovska 2001.g. Cīrihē bija septītā, Ineta Radeviča 2011.g. arī Cīrihē – trešā, iegūstot vienu „Dimanta punktu”, kā arī Lauma Grīva 2013.g. Monako – ceturtā.

Stokholmā tāllēkšanas sacensību desmit dalībnieču sastāvs bija neparasti titulēts – visas trijas Eiropas čempionāta medaļu īpašnieces, kā arī pasaules sezonas līdere Tianna Bartoleta no ASV (7,02 m).

Aiga sāka cerīgi –jau pirmajā mēģinājumā aizlēcot 6,48 m, kas viņai atvēlēja piekto vietu. Līderes gods bija sezonas līderei – 6,62m. Pēc otrā, mazāk veiksmīgā lēciena (6,37 m) Aiga atkrita uz septīto vietu. Bet arī līdere jau bija cita – Eiropas čempione Eloizija Lesjēra no Francijas – 6,94 m (tiesa ar vēju). Lai gan Aigas trešais lēciens bija neveiksmīgs, septīto vietu viņa noturēja, iegūstot tiesības uz vēl trīs lēcieniem. Visi trīs arī bija tālāki par 6,40 m (6,41 m – 6,44 m – 6,41 m). Tomēr arī izcīnītā septītā vieta ir panākums. Aiz Aigas palika Eiropas čempionāta bronzas medaļas laureāte Darja Kļišina (Krievija) – 6,28 m.

Uzvarētājas godā tomēr Tianna Bartoleta – viņas pēdējais lēciens (tiesa, atkal ar vēju) bija 6,98 m tāls. E.Lesjēra otrā, bet Eiropas vicečempione Ivana Španoviča (Serbija) – trešā (6,61 m).Aigu apsteidza arī Britnija Rīza (ASV) – 6,60 m, Erika Jardere (Zviedrija) – 6,53 m un Malaika Mihambo (Vācija) -6,50 m.

Līdz „Dimanta līgas” finišam tāllēcējām vēl viens starts – 28.augustā Cīrihē. Līdere joprojām ir T.Bartoleta – 12 p.; I.Spanovičai – astoņi un E.Lesjērai – septiņi punkti.

Svētdien, 24.augustā Birmingemā (Lielbritānija) notiks priekšpēdējais posms sacensībās šķēpa metējām. Dalībnieču vidū ir arī Madara Palameika. Viņai arī viens punkts par trešo vietu Ņujorkā. Pēdējo reizi šķēpa metējas sacentīsies Briselē 5.septembrī. Diemžēl, Cīrihes posma sacensību starta sarakstos nav neviena Latvijas vieglatlēta. Šogad „Dimanta līgas” sacensībās startējuši trīs Latvijas vieglatlēti – bez A.Grabustes un M.Palameikas arī Z.Sirmais.

Andris Staģis