LSPA profesore: bērniem un jauniešiem svarīgi palīdzēt saskatīt savus sasniegumus un izaugsmi sportā

Ieva Misāne, 18/12/2020 17:00

16. decembrī Bērnu vieglatlētikas programmas ietvaros notika attālinātais treneru seminārs par bērnu un jauniešu sporta aktuālām tēmām – funkcionālo sagatavošanu, uzturu, psiholoģiju un Bērnu vieglatlētikas programmu. Seminārā piedalījās vairāk nekā 150 dalībnieku, tai skaitā vairāk nekā 40 šī gada Bērnu vieglatlētikas programmas pārstāvji – sporta skolotāji un klašu audzinātāji.

Jau trešo gadu programmas Bērnu vieglatlētika ietvaros tiek rīkoti izglītojošie semināri bērnu sporta skolotājiem un treneriem, sniedzot iespēju profesionāļiem iegūt jaunākās zināšanas un paplašināt redzesloku sporta nozarē. Kopš 2018. gada vasaras septiņās Latvijas pilsētās semināros piedalījušies vairāk kā 500 sporta skolotāji un treneri. Šogad, pielāgojoties pandēmijas radītajiem apstākļiem, seminārs norisinājās attālināti.

Lektori seminārā uzsvēra fizisko aktivitāšu nozīmi bērniem un jauniešiem pārmaiņu un ierobežojumu laikā, laba parauga nepieciešamību no vecākiem un treneriem, kā arī sakārtota, pilnvērtīga un veselīga uztura svarīgumu pareizas bērnu attīstības nodrošināšanai.

Seminārā Agita Ābele, Latvijas Sporta pedagoģijas akadēmijas profesore, sniedza padomus par to, kā motivēt bērnus un jauniešus pārmaiņu laikos, treneris Helmuts Rodke runāja par funkcionālo sagatavošanu sportam 7-11 gadu vecumā, vieglatlētikas trenere un sporta skolotāja Sandra Krūma dalījās ar piemēriem, kā īstenot Bērnu vieglatlētikas programmu ierobežotā laikā un vietā, savukārt olimpietis un uztura speciālists Jānis Leitis stāstīja par sabalansētu uzturu aktīviem bērniem un jauniešiem.

“Šobrīd notiekošās pārmaiņas noteikti atstās pēdas uz kādiem bērnu fiziskās, sociālās, mentālās vai psiholoģiskās veselības rādītājiem,” seminārā uzsvēra LSPA profesore Agita Ābele. “Sportā bērniem un jauniešiem ir liela vēlme parādīt savu varēšanu un sasniegumu, taču viņiem ir ļoti grūti saredzēt savu sasniegumu skaitļos. Laikā, kad viss ierastais ir mainījies, rezultātu padarīšana un piefiksēšana maksimāli taustāmā un vizuāli piefiksējamā veidā var būt viens no ceļiem, kā parādīt sasniegumu iespējamību un veicināt lepnuma sajūtu, lai raisītu bērnos pozitīvas emocijas,” papildina profesore.

“Lai gan šī brīža situācijā nevaram īstenot Bērnu vieglatlētikas programmas reģionālos posmus, mums ir iespēja rīkot attālinātu tiešsaistes semināru par aktuālām tēmām – bērnu un jauniešu vispārējo fizisko sagatavotību, uzturu, psiholoģiju un Bērnu vieglatlētikas programmas īstenošanu ierobežotos apstākļos. Pieredzējuši lektori dalīsies savās zināšanās ar mērķi aktualizēt šo tēmu svarīgumu bērnu un jauniešu ikdienā. Semināra dalībnieku skaits ir rādītājs tam, ka šobrīd labprāt ieguldām laiku sevis izglītošanā. Tāpēc paldies programmas partneriem “Maxima Latvija” un Latvijas Sporta federāciju padomei par kopīgo darbu šī projekta ietvaros,” stāsta Dmitrijs Miļkevičs, Latvijas Vieglatlētikas savienības ģenerālsekretārs.

“Jau trešo gadu Latvijā darbojas pasaulē atzītā programma Bērnu vieglatlētika, ko esam ieviesuši kopā ar LVS un LSFP. Ik gadu tās ietvaros esam organizējuši gan aizraujošas sacensības bērniem no visas Latvijas, gan izglītojošus seminārus viņu treneriem. Šobrīd, kad visi klātienes treniņi un sacensības nenotiek, mēs jo īpaši vēlamies vērst uzmanību uz to, cik liela nozīme bērnu un jauniešu attīstībā ir aktīvam un veselīgam dzīvesveidam.  Mēs vēlamies redzēt, ka Latvijas nākotne – mūsu bērni un jaunieši – aktīvi sporto un izprot veselīga uztura nozīmi, tāpēc arī tagad nepārstājam aktīvi strādāt, lai sniegtu visu iespējamo atbalstu programmas Bērnu vieglatlētika darbībai un mudinātu ikvienu dzīvot veselīgāk,” dalās Jānis Beseris, Maxima Latvija Korporatīvo attiecību departamenta direktors.

Par programmu:
Bērnu vieglatlētikas programmu Latvijā kopš 2018. gada īsteno Latvijas Vieglatlētikas savienība ar uzņēmuma “Maxima Latvija” un Latvijas Sporta federāciju padomes atbalstu. Bērnu vieglatlētikas aktivitātes interesantā un bērniem saprotamā veidā ļauj izprast vieglatlētikas pamatdisciplīnas – skriešanu, lekšanu un mešanu – jebkurā vietā (stadionā, rotaļlaukumā, sporta zālē, u.c.), kā arī attīsta bērnu vispārējo fizisko attīstību.