Uzmanību - gripa ir klāt!

LVS, 18/01/2017 14:55

Ieteikumi  lai pasargātu sevi no saslimšanas ar gripu.

1. Imunitātes stiprināšanai ir svarīgs pilnvērtīgs uzturs
•    Iekļaujiet savā ēdienkartē pēc iespējas vairāk produktus, kas satur fitokomponentus. Tie ir bioķīmiski savienojumi, kas palīdz organismam cīnīties ar vīrusiem un saglabāt veselību. Šīs vielas ir svaigos kāpostos, ķiplokos, lociņos, citrusaugļos, jāņogās. Lieto uzturā skābpiena produktus, jo tie satur mikroorganismus, kas stimulē imūno sistēmu. Nozīmīga loma ir C vitamīnam. Tas veicina interferona izstrādi organismā, kas darbojas vīrusiznīcinoši. Tāpēc ēd daudz kivi, mežrozīšu augļus, kāpostus, saldos piparus, apelsīnus un greipfrūtus. Daudz dzer zāļu tējas, svaigi spiestas sulas, minerālūdeni.

2. Izvairieties no cieša kontakta ar slimiem cilvēkiem
•    Cilvēki ar vienu vai vairākiem šādiem simptomiem: drudzis, klepus, sāpes rīklē, ķermeņa sāpes, galvassāpes, drebuļi un nogurums var būt inficēti ar gripu vai kādu citu vīrusu. 
•    Uzturēties vismaz viena metra attālumā no personas ar gripas simptomiem un izvairīties no cilvēku pārpildītām vietām. Ja ievērot attālumu nevar, samaziniet, cik vien iespējams, cieša kontakta laiku ar cilvēkiem, kuri varētu būt slimi. Ja nevar izvairīties no kontakta ar slimiem cilvēkiem vai cilvēku pārpildītām vietām, samaziniet šādu situāciju laiku, ciktāl iespējams. 
•    Bez vajadzības neapmeklējiet cilvēkus, kuri ir slimi. 

3. Bieži mazgājiet rokas
•    Bieža roku mazgāšana vai dezinficēšana palīdzēs izsargāties no vīrusiem. 
•    Rūpīgi nomazgājiet rokas ar ziepēm un ūdeni, it īpaši, pēc klepošanas vai šķaudīšanas. Netīro roku dezinficēšana ar spirtu saturošiem līdzekļiem samazina gripas vīrusu daudzumu, tomēr mazgāšana ar ziepēm un ūdeni ir efektīvāka. 
•    Roku mazgāšanai nevajadzētu būt tikai ātrai noskalošanai ar ūdeni; katru reizi mazgājiet rokas vismaz 20 sekundes. 
•    Pēc mazgāšanas ar ziepēm un ūdeni rūpīgi nosusiniet rokas, ja iespējams, ar vienreiz lietojamiem papīra dvieļiem vai silta gaisa žāvētāju. 
4. Izvairieties no pieskaršanās acīm, degunam vai mutei
•    Bieži vīrusi izplatās, ja persona aizskar kaut ko, kas satur izraisītājus, un pēc tam pieskaras (sava vai citas personas, piemērām, bērna) acīm, degunam vai mutei. 

Gripas pazīmes:
Ļoti akūts slimības sākums - strauji ar drebuļiem paaugstinās ķermeņa temperatūra līdz 38C – 40C, stipras galvas sāpes, muskuļu un locītavu sāpes,  kasīšanās sajūta rīklē, sauss kairinošs klepus, sāpes aiz krūšu kaula un izteikts nespēks. 
Tomēr jebkurā gadījumā neaizmirsti konsultēties ar savu  ārstu.

Slimas personas pasākumi, lai pasargātu ģimenes locekļus un citas personas no saslimšanas:
1. Ja cilvēkam parādās gripai līdzīgie simptomi, nekavējoties jāsazinās ar  ārstu. Slimniekam jāpaliek mājās un izolē atsevišķā istabā, ja tas nav iespējams, slimnieka gultu jānorobežo ar vismaz 1,5 metru augstu aizslietni. Rūpīgi jāvēdina telpas. Slimniekam jālieto atsevišķus traukus un higiēnas piederumus. Deguna šņaukšanai jāizmanto vienreizlietojams mutautiņš (salvetes), kas pēc lietošanas jāiznīcina. Visiem jārūpējas par roku tīrību. Jādzer daudz šķidruma – tējas, dabīgas sulas, minerālūdens; Medikamentu lietošanu jāsaskaņo ar ārstu.
2. Ievērojiet pareizu elpošanas higiēnu
•    Elpošanas higiēna nozīmē citu cilvēku pasargāšana no saviem potenciāli infekcioziem deguna vai mutes izdalījumiem. 
•    Ja esat slims, klepojot vai šķaudot aizsedziet muti un degunu ar salveti, vai ( ja nav salvetes) ar saliektās rokas elkoņa iekšējo virsmu, nevis plaukstu. 
•    Salvetes pēc lietošanas izmetiet atkritumu tvertnē. 
3. Bieži mazgājiet vai tīriet rokas
•    Bieža roku mazgāšana vai dezinficēšana palīdzēs pasargāt citas personas no izraisītājiem, kuri varētu būt Jūsu organismā. Rūpīgi nomazgājiet rokas ar ziepēm un ūdeni, it īpaši, pēc klepošanas vai šķaudīšanas. Roku dezinficēšana ar spirtu saturošiem līdzekļiem samazina gripas vīrusu daudzumu uz netīrām rokām, taču mazgāšana ar ziepēm un ūdeni ir efektīvāka. 
•    Roku mazgāšanai nevajadzētu būt tikai ātrai noskalošanai; katru reizi rūpīgi mazgājiet rokas vismaz 20 sekundes. 
•    Pēc mazgāšanas ar ziepēm un ūdeni, nosusiniet rokas, ja iespējams, ar vienreizlietojamiem papīra dvieļiem vai ar silta gaisa žāvētāju. 
4. Palieciet mājās, neapmeklējiet darbu vai skolu un ierobežojiet kontaktus ar citiem, ja esat slims. Papildus iepriekš aprakstītajiem higiēnas pasākumiem, ja iespējams, veselām personām ir jāietur vismaz viena metra distance no personas ar gripas simptomiem. Pieaugušie, kuri ir slimi, var inficēt citus apmēram piecas dienas pēc simptomu parādīšanās, un bērni ir infekciozi apmēram septiņas dienas pēc simptomu parādīšanās. Tomēr ir lietderīgi uzskatīt personu par infekciozu visu laiku, kamēr ir simptomi.

Līga Cīrule
Sia Latvijas Olimpiskā vienība
Galvenā ārste