Prezidenta balvai jauns formāts – par kausu cīnās trīs Baltijas valstis

LVS, 24/04/2012 14:01

Šodien 24. aprīlī Rīgas Olimpiskajā centrā norisinājās Valsts Prezidenta balvas vieglatlētikā preses konference, kurā tika stāstīts par sacensību jauno formātu, kur cīņa par prezidentu kausu notiks nevis starp novadiem, bet starp trīs Baltijas valstu izlasēm.

Preses konferencē piedalījās Valmieras pilsētas pašvaldības priekšsēdētājs Inesis Boķis, Latvijas vieglatlētikas savienības (LVS) pārstāvji – Guntis Zālītis un Edvīns Krūms, kā arī Vidzemes Olimpiskā centra sporta dzīves organizatore un trīskārtējā Prezidenta kausa ieguvēja – Jolanta Dukure.

Kā jau ierasts, sacensības notiks Valmierā, Jāņa Daliņa stadionā 8. – 9. jūnijā. Kā pastāstīja Valmieras mērs Inesis Boķis, tad iepriekšējais formāts bija novecojis un vairs nespēja radīt intrigu. Tādēļ nolemts sacensības izvērst starptautiskā līmenī, kur par Valsts Prezidenta kausu vieglatlētikā cīnīsies Latvijas, Lietuvas un Igaunijas izlases. Savukārt LVS prezidents Guntis Zālītis uzskata, ka sacensības īpaši saistošas sportistiem būs tādēļ, ka varēs izpildīt Olimpisko spēļu un Eiropas čempionāta kvalifikācijas normatīvus. Tāpat arī sportistiem būs iespēja cīnīties par vērtīgām individuālajām naudas balvām, kas liks dalībniekiem priekšroku dod šīm sacensībām attiecībā pret citiem komercmačiem. Savukārt LVS izlašu galvenais treneris Edvīns Krūms apliecināja, ka cer uz labāko Latvijas sportistu dalību, jo sacensības būs augsta līmeņa, kā arī tā būs iespēja Baltijas valstīm noteikt savstarpējo spēku samēru.

Galvenais uzsvars sacensībām būs uz augstu rezultātu sasniegšanu. Līdz ar to naudas balvas galvenokārt tiek piešķirtas par A un B normatīvu izpildi.

Vēl Zālītis atklāja, ka liela interese ir izrādīta no Krievijas un Baltkrievijas vieglatlētikas federācijām, kuru sportisti plāno piedalīties sacensībās, līdz ar to ceļot Prezidenta balvas līmeni. Mērķis sacensību jaunajam formātam ir celt sportisko līmeni, kā arī piesaistīt skatītājus un veicināt iedzīvotāju patriotismu.

Valmierā 8. un 9. jūnijā tiek plānota arī aktīva sporta un kultūras programma ap pašu Valsts Prezidenta balvu vieglatlētikā, lai bagātinātu pasākuma saturu, kā arī dotu ikvienam interesentam pašam aktīvi iesaistīties. Par šo programmas daļu rūpēsies vairāku Olimpisko spēļu dalībniece Jolanta Dukure.

Tuvākajās dienās tiek plānots, ka darbību uzsāks sacensību mājas lapa prezidentabalva.lv kur būs visa informācija par dalībniekiem, rezultātiem, programmu un citām aktivitātēm. Lapa paredzēta patriotiskās noskaņās. Tajā būs pieejami mūsdienīgi tehniskie risinājumi, ko piedāvā Sportacentrs.com sistēma.

Papildus informācija:

Preses konferences prezentācija