80 gadu jubilejas sudraba soļojums Prezidenta balvas atklāšanā

LVS, 31/05/2012 10:03
Akmens piemineklis Jānim Daliņam pie stadiona ieejas

8. jūnijā Valsts Prezidenta balvas vieglatlētikā atklāšanas ceremonijā Valmierā, Jāņa Daliņa stadionā pulksten 20:00 būs sagatavota īpaša programma. Atklāšanā piedalīsies Latvijas valsts prezidents Andris Bērziņš, kas ir šo sacensību īpašā tradīcija. Tomēr šajā reizē uzmanība būs jāpievērš vēl kādam zīmīgam notikumam – aizritējuši 80 gadi kopš Jāņa Daliņa iegūtās Olimpiskās sudraba medaļas.

Atklāšanas ceremonijā paredzēts īpašs soļojums, kurš būs simbolisks un salīdzinošs paraugdemonstrējums, lai godinātu 1932. gada Losandželosas Olimpisko spēļu sudraba medaļas ieguvēju Jāni Daliņu. Šī Latvijai ir pirmā olimpiskā medaļa, kura tika iegūta, startējot zem savas valsts karoga. 2012. gadā ir pienākusi 80. jubileja, kopš šī vēsturiskā panākuma.

Uz viena celiņa soļos sportisti, lai parādītu, kā to darīja 1932. gadā, bet uz otra – mūsdienu atlēti modernajā soļošanas ritmā. Soļojumā piedalīsies olimpieši un Latvijas rekordisti Jolanta Dukure, Modris Liepiņš, kā arī valmierietis Sergejs Lapsa, kuri veiks simbolisku divu apļu soļojumu pa sudraba celiņu. Paralēli uz blakus celiņa soļos 2012. gada Londonas olimpisko spēļu kandidāti Arnis Rumbenieks, Anita Kažemāka un Latvijas jauniešu rekordists B grupā - Artūrs Makars.

Sudraba celiņā sportisti soļos tuvu tam ātrumam, kādā Jānis Daliņš soļoja 1932. gadā 50 km distanci, bet blakus celiņā sportisti soļos jau tādā ātrumā, kādā šī pati distance tiek veikta mūsdienās. Tā būs lieliska iespēja salīdzināt soļošanas sporta evolūciju 80 gadu garumā, kā arī interesants paraugdemonstrējums sanākušajiem skatītājiem. Startu šim sudraba soļojumam dos Jāņa Daliņa dēls Jānis Daliņš.

Valsts Prezidenta balvas vieglatlētikā sacensības norisināsies Valmierā, Jāņa Daliņa stadionā 8. un 9. jūnijā starp Baltijas valstu izlasēm. Vairāk informācijas par meklēt mājas lapā: Valsts Prezidenta balva vieglatlētikā