10. starptautiskais H.Silova kauss augstlēkšanā

LVS, 13/12/2013 07:44
Vairākus gadus šajās sacensībās piedalījusies arī Laura Ikauniece

Jau šodien notiks jubilejas jeb 10. Henrija Silova kausa izcīņas sacensības augstlēkšanā, kurās gatavojas piedalīties ap 80 sportistiem no Latvijas, Lietuvas, Baltkrievijas un Krievijas. Elites grupa 14. decembrī cīnīsies par Latvijas mēroga sacensībām iespaidīgām naudas balvām.

Sākotnēji sacensībām bija tikai reģionāla nozīme un tajās cīņa ritēja vairākās lēkšanas disciplīnās un pārsvarā tās notika Ilūkstē (pirmsākumi tām tika veidoti tālajā 1989. gadā). Ar laiku situācija mainījās un tieši pirms desmit gadiem sacensības ieguva tagadējo veidolu – sacensības tikai augstlēkšanā un tikai Daugavpilī.

Ar katru gadu kausa prestižs pieauga un arvien biežāk starp dalībniekiem parādījās spēcīgi citu valstu pārstāvji – no Krievijas, Baltkrievijas un Lietuvas. Sacensību rekordi Elites grupā pieder labi pazīstamiem augstlēcējiem – lietuvietim Raividam Stanim, kurš 2012. gadā kļuva par Eiropas vicečempionu (Daugavpilī lecis 2,20 metrus, personiskais rekords 2,31 metri) un Valērijai Bogdanovičai, kura regulāri startē augstākā mēroga sacensībās.

Diemžēl šie augstlēcēji aizņemtības dēļ nevarēs ierasties, bet konkurence vienalga būs ļoti sīva. No Latvijas labākajiem augstlēcējiem traumas dēļ nevarēs startēt Jānis Vanags un labi pazīstamā Laura Ikauniece, kurai šajos datumos paredzēta treniņnometne ārvalstīs. Toties būs visas pārējās labākās Latvijas augstlēcējas un spēcīgākie lietuvieši un baltkrievi. Arī šoreiz ieradīsies komanda no Maskavas. Starp vīriešiem būs iepriekšējo divu gadu čempioni Konstantīns Karpovs un Sergejs Galašovs.

Jaunākajās grupās īpaša uzmanība būs jāpievērš talantīgajai Signei Budrei un Andrim Prekelam. Vērts pieminēt, ka šim turnīram Latvijas mērogam būs iespaidīgs balvu fonds, kas sasniedz 1000 latus. Uzvarētāji Elites grupā saņems pa 300 ASV dolāriem, bet jaunākajās grupās summa būs piecas reizes mazāka. Naudas balvas saņem arī treneri.

Bija plānots, ka ierasties varēs slavenās čehu tālmetējas Barboras Špotakovas treneris Františeks Špotakovs, bet šoreiz viņš aizņemtības dēļ treneru semināru novadīt nevarēs. Augslēkšanas sektoros būs iespēja redzēt ap 80 dalībniekiem.

Interesanti, ka jau ceturto gadu pēc kārtas sacensības tiks aizvadītas mūzikas pavadījumā.

Sacensības atbalsta: Daugavpils pilsētas dome, Daugavpils Sporta pārvalde, Latvijas Vieglatlētikas savienība, „Maskavas nams” (īpašs paldies Jurim Silovam), Daugavpils BJSS.

Sacensības notiks 13. un 14. decembrī no plkst. 12:00 Daugavpils vieglatlētikas manēžā (Valkas 4b).

Par H. Silovu: H.Silovs dzimis 1936. gadā Krāslavā, 1959. gadā kļūstot par pirmo Latgales un otro Latvijas augstlēcēju, kuram izdevies pārvarēt 2 metru augstumu augstlēkšanā. Daugavpils Pedagoģiskajā institūtā viņš nostrādāja 38 gadus, no kuriem 32 bija sporta katedras vadītājs. 2005. gadā saņēma pilsētas konkursa „Gada cilvēks” balvu.

Avots: Nauris Mackevičs www.sportacentrs.com