Eiropas čempionāta otrā diena

LVS, 13/08/2014 21:00
Aiga Grabuste
Foto: AFP/Scanpix

Aiga Grabuste - Eiropas piektā labākā tāllēcēja!

Patiesu cīnītājas raksturu tāllēcēju finālsacensībās parādīja Aiga Grabuste, kura izcīnīja piekto vietu ar rezultātu 6.57m!

Aiga vakar kvalifikācijas sacensībās bija aizlēkusi 6,65 m. Finālsacensības Aigai sākās ar vien 6,35 m tālu lēcienu. Pēc otrā, neveiksmīgā mēģinājuma jau „draudēja” neiekļūšana finālistu astoņniekā. Bet Aiga teicami veica trešo lēcienu – 6,52 m un kādu brīdi viņa bija pat ceturtā. Fināla pirmais lēciens atkal bija neveiksmīgs. Pēc tam, kad Aigu bija apsteigušas jau sešas lēcējas – ar Eloiziju Lesjeru (Francija) – 6,85 m un Ivanu Španoviču (Serbija) – 6,81 m priekšgalā, viņa saņēmās vēlreiz – piektais lēciens bija 6,57 m tāls. Atkal piektā – priekšā vēl bija arī Darja Klišina ( Krievija) un Malaika Mihambo (Vācija) – abām pa 6,65 m. Arī sestais lēciens Aigai bija veiksmīgs – 6,56 m, tomēr augstāk par piekto vietu viņa netika. Bet arī šī piektā vieta pagaidām ir Latvijas vieglatlētu veiksmīgākais panākums Cīrihē.

Aiga Grabuste pēc sacensībām:
Esmu ļoti apmierināta. Šis pēc dalības Eiropas čempionātā Helsinkos ir labākais sasniegums pagaidām. Mani priecē tas, ka uzrādīju stabilu sniegumu, jo sacensības bija divas dienas pēc kārtas. Bet jātrenējas vēl vairāk, ja gribu sasniegt vēl labākus rezultātus. Fināla lēcienos laika apstākļi nedaudz uzlabojās – bija mazāks vējš un vairs nelija. Bet kopumā esmu ļoti apmierināta. Tā ir 5. vieta Eiropā! Es vakar tiešām cīnījos par finālu. Tad es domāju, ka iekļūšana starp labākajām 12 būtu ļoti laba pēc manas atgriešanās. Kad biju sektorā, domāju un cerēju par labāko astoņnieku, lai būtu 6 lēcieni. Man ir gandarījums par to, ka svarīgākajās sacensībās izdarīju visu iespējamo. Šeit, Eiropas čempionātā, bija lieliska atmosfēra, kas palīdzēja. Jau rīt braucu mājās. Paldies visiem, kas atbalstīja un bija kopā ar mani!

20 km soļošana vīriešiem

Eiropas čempionāta otrā sacensību diena otrdien sākās ar 20 km soļojumu. 34 dalībnieku vidū bija arī Arnis Rumbenieks. Finišēja viņš kā 23. ar rezultātu 1.27:07. Arī pirms četriem gadiem Barselonā Arnis bija 23.vietā (1.30:50). Olimpiskajā Londonā – tikai 45.v. (1.26:26), bet pērn pasaules čempionātā Maskavā – 42.v. (1.29:13). Tas liek domāt, ka soļošana Latvijā nonākusi turpat, kur šķēpa metēji pirms 20 gadiem, kad Mārcis Štrobinders sevi nodēvēja par „Pēdējo mohikāni”. Arī tagad ir sava veida analoģija. Aizvien blāvākas vieglatlētikas draugu sirdīs paliek atmiņas par mūsu izcilo soļotāju Jāņa Daliņa un Aigara Fadejeva slavas gadiem. Varbūt arī soļotājiem būtu jāatkārto grūtais un nepateicīgais šķēpa metēju ceļš – sākot ar šķēpmetēju kluba dibināšanu līdz pat godalgotajām vietām tagad vai ikvienā prestižā turnīrā.
Cīrihē četri soļotāji finišēja ātrāk par vienu stundu un 20 minūtēm. Uzvarēja spānis M.A.Lopess – 1.19:44.

400 m barjerskrējiens sievietēm

Līga Velvere šeit burtiski atkārtoja Jāņa Baltuša dienu iepriekš veikto „meistarstiķi”. Arī Līga savā skrējienā finišēja tikai kā ceturtā – 57,43 sek. Līdz pat ceturtā skrējiena finišam viņai bija jāgaida apstiprinājums, ka viņas rezultāts ir to četru laimīgo vidū, kuriem tiks dota iespēja ceturtdien startēt vēlreiz - pusfinālā. Paveicās - tāpat kā Jānim! Labāko rezultātu priekšskrējienos (26 dalībnieču konkurencē) sasniedza britu skrējēja Elida Čailda – 55,22 sek.

Līga Velvere pēc sacensībām:
Ļoti priecājos, ka iekļuvu pusfinālā. Tagad tam gatavošos nedaudz mierīgāk. Pirms priekšsacīkstēm bija liels uztraukums. Bet tagad zinu visas procedūras pirms sacensībām, tā kā būšu mierīgāka. Ceru uz siltu un saulainu laiku! Skatos laika ziņas, bet arī tās nav 100% drošas. Iziešu un startu un darīšu visu, kas manos spēkos!

400 m barjerskrējiens vīriešiem

Neparasti nelabvēlīgo laika apstākļu dēl aizkavējās vakara sacensību sākums. Vakara programmā bija paredzēts triju mūsu vieglatlētu starts. Jānis Baltušs startēja jau pirmajā barjerskrējēju pusfinālā un lai gan atkal bija tuvu personiskajam rekordam (50,89 sek.) - 50,96 sek., finišēja kā astotais. Visu triju skrējienu kopvērtējumā Jānim 23.vieta. Trešajā pusfinālā lielisku jaunu Igaunijas rekordu -48,54 sek. sasniedza Rasmuss Megi kurs ir arī drošs kandidāts arī uz Eiropas čempiona titulu.

Jānis Baltušs pēc sacensībām:
Ja man šķita, ka vakardienas tehniskais izpildījums nebija labs, tad pat nezinu, ko lai saku par šodienu. Es tik ļoti vēlējos izskriet savu personīgo rekordu! Garīgi es biju tam nobriedis, jo vakardienas priekšskrējiens man deva pārliecību. Bet šodien laika apstākļu dēļ mūsu starts kavējās. Visi sēdējām uzgaidāmajā telpā un gaidījām, kad varēsim iziet stadionā. Domāju, ka tas nedaudz atņēma koncentrēšanās spējas.

100 m skrējiens vīriešiem

Ar startu pusfinālskrējienā līdzdalību Eiropas čempionātā beidza arī Ronalds Arājs. Otrais pusfinālskrējiens, kurā startēja Ronalds bija visātrākais – finālā iekļuva ne tikai brits Džeims Dasaolu – 10,04 sek. un Kristofs Lemetrs (Francija) – 10,10 sek. (abi bija labākie arī finālskrējienā – attiecīgi 10,06 un 10,13 sek.), bet arī Saidi Ndure (Norvēģija) – 10,23 sek. Nestartēja favorīts Džimijs Viko (Francija)- priekšskrējienā 10,06 sek.. Ronalds ar rezultātu 10,52 sek. savā skrējienā bija sestais, bet visu 24 pusfinālistu konkurencē – 20. vietā.

Ronalds Arājs pēc sacensībām:
Esmu daļēji apmierināts ar savu startu. Saaukstēšanās diezgan izsita no ritma. Tas daudz atņēma manus spēkus. Lai gan laika apstākļi nebija diezgan labvēlīgi, tomēr neteikšu, ka vējš ietekmēja manu startu. Skrējiens bija salīdzinoši ātrs. Vajadzēja noturēt ātrumu līdz galam! To izdarīšu nākamreiz!

Andris Staģis