Budapeštā sācies XIX pasaules čempionāts

Andris Staģis, Statistiķis, 20/08/2023 13:02
Foto: Alfredas Pliadis

Gunta Vaičule ar savas skrējējas karjeras otro labāko rezultātu – 51,36 sek. tomēr neiekļūst 24 pusfinālisu vidū.

Sestdien, Ungārijas galvaspilsētā Budapeštā, jaunuzbūvētajā stadionā sākās XIX pasaules čempionāts vieglatlētikā. Latvijas sporta karalieni šajā pasaules forumā pārstāv piecas “princeses” un četri “prinči”. Gods kā pirmajai pārstāvēt Latviju šajā čempionātā tika atvēlēts mūsu ātrākajai 400m skrējējai Guntai Vaičulei.

Gunta svētdienas rītā, jau pirmajā 400m priekšskrējienā, startēja savā piektajā pasaules čempionātā. Finišēja viņa kā piektā ar ļoti cerīgu rezultātu – 51,36 sek. Sezonā ātrākais skrējiens un otrais labākais viņas sportiskajā karjerā! Ātrāka Gunta bija pērn, Eiropas čempionāta Minhenē, pusfinālā ar rez. 51,25 sek. Šajā skrējienā uzvarēja poliete Natālija Kačmareka – 50,02 sek. Skrējienu reglaments bija šāds: no katra priekšskējiena (tādi bija seši) pirmās trīs automātiski kvalificējas pusfinālam, bet sešas nākamo labāko rezultātu īpašnieces atrodas gaidīšanas režīmā. Gunta līdz pat pēdējam, sestajam priekšskrējienam bija šajā “gaidu pusducī”. Tomēr ļoti ātrais pēdējais priekšskrējiens, kurā uzvarētāja Marileidija Paulinjo no Dominikānas sasniedza dienas labāko rezultātu – 49,90 sek., izslēdza Guntu no pusfinālistu saraksta. Interesanti, ka Guntas rezultāts 51,36 sek. ir 25. pozīcijā, bet priekšskrējienu rangā viņa ir tikai 27. vietā. Divas skrējējas bija iekļuvušas pusfinālā ar zemāku rezultātu, toties vietu pirmajā trijniekā.

Nākamais Latvijas vieglatlētu starts Budapeštā būs trešdien, kad startēs abas šķēpa metējas, Līna Mūze-Sirmā un Anete Kociņa, kā arī Agate Caune un Rūta Kate Lasmane.

 

Andris Staģis