Pasaules ranga sacensības

Rebeka Ozolniece, 27/12/2022 11:00

Pasaules Vieglatlētikas asociācija (tekstā – WA) ir veikusi izmaiņas noteikumos, kas paredz Pasaules ranga sacensību ieviešanu.

No 2023. gada 1. janvāra WA neatzīs rezultātus, kas nebūs sasniegti Pasaules ranga sacensībās, un tie nebūs derīgi normatīvu, pasaules ranga, sezonas labāko rezultātu, rekordu un citiem statistikas mērķiem.

Lai atzītu rezultātus arī Latvijas mērogā U18, U20 un pieaugušo vecuma grupās, sacensībām būs jābūt reģistrētām Pasaules Globālajā kalendārā. Juridisko biedru sacensību, kuras nebūs iekļautas starptautiskajā kalendārā, rezultātiem šajās vecuma grupās būs informatīva nozīme, bet šie rezultāti var tikt ņemti vērā atlases kritēriju izpildei dalībai Latvijas čempionātos.

Ir atvērta Globālā kalendāra platforma, kurā katra vieglatlētikas federācija var pievienot savas sacensības. Latvijas Vieglatlētikas savienības (LVS) juridiskie biedri un citi sacensību organizatori arī paši var reģistrēties platformā un pievienot sacensības, bet tās vispirms jāsaskaņo ar LVS.

Globālā kalendāra platforma meklējama šeit.

Sacensībām, kuras tiks organizētas no 2023. gada 1. marta, būs jāparādās Globālajā kalendārā vismaz 60 dienas pirms to norises dienas. Līdz 2023. gada 28. februārim šis noteikums nav obligāts.

Visas reģistrētās sacensības LVS kalendāra mājaslapā būs sadaļā “Latvijas” un šīm sacensībām būs klāt Pasaules ranga sacensību (World Ranking Competition) zīmogs. Šo zīmogu sacensību organizatori varēs izmantot arī savos vizuālajos materiālos, lai informētu sportistus par sacensību statusu un to rezultātu atzīšanu.

No šī paša datuma tiks ieviesta sacensību reģistrācijas maksa, kuru jāveic katram organizatoram pašam. Maksa par katrām sacensībām būs 25 EUR (pielīdzināts 25 ASV dolāriem). Ik pēc 3 mēnešiem summa EUR tiks pārskatīta, pielīdzinot ASV dolāra kursam. Automātiskā maksājumu sistēma Globālā kalendāra platformā sāks darboties 2023. gada 16. janvārī.

Ja sacensības jau ir WA vai Eiropas Vieglatlētikas asociācijas apstiprinātas, tad atsevišķi sacensības vairs nav jāreģistrē.

Soļošanas sacensībās pieaugušajiem ir nepieciešami vismaz 3 starptautiskie tiesneši, lai sasniegtie rezultāti būtu derīgi.

Globālajā kalendārā reģistrēto sacensību saraksts un rezultāti pieejami WA mājaslapā.