Pasaules čempionāta ceturtā diena

Andris Staģis, Statistiķis, 08/08/2017 15:52
Gunta Latiševa-Čudare
Juris Bērziņs-Soms

Guntai Latiševai-Čudarei - 12.vieta, bet Elvijam Misānam - 16.vieta.

Pirmdien pasaules čempionāta certurtajā dienā sacensības notika tikai vakara pusē. Fināli notika un čempionu titulus izcīnija četrās disciplīnās (1500 m, trīssoļlēkšanā un vesera mešanā sievietēm, kā arī 110 m barjerskrējienā vīriešiem). Tomēr mūs vairāk interesēja notikumi divās citās disciplīnās – trīssoļlēkšanā vīriešiem un 400 m pusfinālskrējienos sievietēm.

Elvijs Misāns bija viens no 30 trīssoļlēcējiem, kuri centās izpildīt kvalifikācijas normu (17 m) vai vismaz iekļūt labāko ducī, lai turpinātu sacensības fināla fāzē. Elvijs sāka cerīgi – 16,55 m. Diemžēl tas arī bija viss, ko Elvijs iespēja kā pasaules čempionātu debitants. Otrajā lēcienā – 16,39 m, bet trešais bija neveiksmīgs. Kvalifikācijas sacensību nobeigumā izrādijās, ka startam parīt finālā būtu pieticis ar 16,67 m tālu lēcienu, ar rezultātu, kas Elvijam šogad bijis pa spēkam pat četrkārt (trīsreiz ziemā un 16,74 m Ostravā. Visu 30 dalībnieku rangā E.Misāns ir pa vidu – 16.vietā.

Savukārt Gunta Latiševa-Čudare arī pusfinālskrējienā cīnijās godam un līdz galam. Savā pirmajā pusfinālskrējienā, zaudējusi tikai slavenajām un ievērojami ātrākajām Bahamu, Jamaikas un ASV skrējējām, Gunta ar rezultātu 51,57 sek. finišēja kā ceturtā. Visu triju skrējienu skatījumā Guntai augstā 12.vieta. Šobrīd visveiksmīgākais starts Latvijas vieglatlētu vidū! Lai iekļūtu finālā Guntai būtu bijis par 0,01 sek. jālabo Vinetas Ikaunieces Latvijas rekords (50,71 sek.). Šobrīd tas vēl ir nereāli, bet pēc gada, diviem – kas zina!

Arī pusfinālā Gunta sešu Eiropas skrējēju vidū bija ātrākā. Pirms diviem gadiem Pekinā viņa ar savu toreizējo personisko rekordu 52,17 sek. ierindojās 30.vietā. Tagad atkal jauns personiskais rekords – 51,37 sek. un 24 pusfinālistu rangā augstā 12.vieta. Starp citu – tādu pat rezultātu – 51,57 sek. citā skrējienā sasniedza arī Lidija Džele no Botsvānas. Precizējot šos vienādos rezultāti tika konstatēts, ka Guntai ir 0,001 sek.(!!!) priekšrocība.

Šovakar 200 m distances sestajā priekšskrējienā startēs Sindija Bukša. Piecas viņas sāncenses šovasar skrējušas ātrāk un galvenā favorīte varētu būt Marija-Džosī Ta Lou no Kotdivuāras (22,16). Tomēr sacensībās uz starta līnijas visas ir līdzīgas un tikai finišs pateiks, kurai šis skrējiens bijis veiksmīgs. Veiksmi Sindijai un labu rezultātu!

Andris Staģis