Prezidenta balvā piedalīsies Prokopčuka un vairāki ārzemnieki

LVS, 15/05/2012 08:19
Jeļena Prokopčuka
Foto: AP/Scanpix

8. un 9. jūnijā Valmierā, Jāņa Daliņa stadionā norisināsies Valsts Prezidenta balva vieglatlētikā. Šobrīd jau zināms, ka Latvijas izlases sastāvā startēs titulētā gargabalniece Jeļena Prokopčuka, savukārt no ārzemniekiem sacensībās piedalīsies Baltkrievu sprinta komanda, kā arī sportisti citās disciplīnās no Krievijas, Ukrainas un Uzbekistānas. Savukārt par Lietuvas izlases sastāvu un cerībām sacensībās pastāstīja Lietuvas federācijas ģenerālsekretāre Nijole Medvedeva.

Pamazām tuvojas vienas no nozīmīgākajām Latvijas vieglatlētikas sacensībām - Valsts Prezidenta balva vieglatlētikā, kuras šogad norisināsies starptautiskā līmenī, jo par Prezidenta kausu cīnīsies trīs Baltijas valstis. Sacensībās šogad var piedalīties arī citu valstu labākie sportisti, kuri jau šobrīd ir izrādījuši lielu interesi. Citu valstu vieglatlēti necīnīsies par galveno balvu valstu kopvērtējumā, bet par individuālajām naudas balvām, kā arī mēģinās uzstādīt Olimpisko spēļu un Eiropas čempionāta kvalifikācijas normatīvus.

Kā apliecināja Latvijas izlases galvenais treneris Edvīns Krūms, komanda jau ir izveidota un tajā ir iekļauti praktiski visi šā brīža labākie sportisti. Kā zināmākā, kura jau ir apstiprinājusi savu dalību Prezidenta balvā, ir gargabalniece Jeļena Prokopčuka. Kā zināms, Prokopčuka ir startējusi trīs Olimpiskajās spēlēs un vairākos Pasaules un Eiropas čempionātos, pārstāvot valsts izlasi. Viņai arī pieder vairāki Latvijas rekordi – maratonā, pusmaratonā un 5000 metru skrējienā u.c.. Viss izlases sastāvs tiks paziņots maija beigās, kad apstiprinājumu saviem startiem būs devuši arī pārējie vieglatlēti.

Ārzemju sportisti Prezidenta balvā:

Kā jau tika ziņots iepriekš, par sacensībām lielu interesi izrādīja Baltkrievijas vieglatlētikas federācija. Šobrīd no šīs kaimiņvalsts ir pieteikta 4 x 100 metru stafetes komanda, kura uzstādījusi mērķi cīnīties par augstvērtīgu rezultātu un izpildīt Olimpisko kvalifikācijas normatīvu. Vēl bez Baltijas valstu komandām un Baltkrievijas tiks pārstāvētas Krievijas, Ukrainas un Uzbekistānas izlases. Krieviju pārstāvēs tāllēcējs un 100 metru barjeru skrējēja, no Ukrainas startēs lodes grūdējs, bet no Uzbekistānas sportiste sacentīsies tāllēkšanas sektorā.

Lietuvas vieglatlētikas federācija par sacensībām Valmierā:

Lietuvas vieglatlētikas federācijas ģenerālsekretāre Nijole Medvedeva izrādīja lielu prieku, ka Baltijas valstis atkal var sanākt kopā un sacensties kopīgās sacensībās. Tā arī ir laba iespēja uzrādīt labākus rezultātus, jo sacenšoties tikai savā starpā nevar radīt tik spēcīgu konkurenci. Prezidenta kauss Valmierā noteikti būs ļoti aizraujošs un ar lielu sportisko intrigu, un mēs sagaidām pozitīvas emocijas. Lietuvas delegācija Valmierā ieradīsies kuplā skaitā, un kā zināmākos sportistus varētu minēt: Rytis Sakalauskas un Lina Grincikaite (100 m), Egle Balciunaite (800 m), Darius Aucyna (tāllēkšana), Raivydas Stanys (augstlēkšana), Sonata Tamosaityte (100 m barjerskrējiens). Galīgais sportistu saraksts būs zināms pēc Lietuvas vieglatlētikas federācijas kausa izcīņas 2. un 3. jūnijā.

Pati Lietuvas federācija šajās sacensībās vispirms cer sasniegt Eiropas čempionāta normatīvus, lai tiktu uz Helsinkiem, Somijā, kur ir mērķis labi nostartēt. Tomēr arī Olimpisko sacensību normatīvi būs ļoti nozīmīgi. Vislielākās cerības tiek liktas uz ina Grincikaite, Egle Balciunaite, Darius Aucyna, kā arī stafešu skrējienu komandām. Par jaunākajām aktualitātēm un sacensību programmai var sekot līdzi Prezidenta balvas mājas lapā prezidentabalva.lv: Valsts Prezidenta balva vieglatlētikā