Šķēpmešanas pieredzes apmaiņa Somijā

LVS, 04/12/2014 08:28
Foto no semināra

No 11. līdz 13.novembrim Kuortanē (Somija) norisinājās 3. Pasaules šķēpmešanas konference. Latvijas Vieglatlētikas savienību un Šķēpmešanas klubu šajā seminārā pārstāvēja šķēpmetējs Ansis Brūns un treneres Indra Eversone un Ināra Aperāne.

Konference pulcēja vairāk kā 90 dalībnieku: 47 no Somijas un ap 20 dažādu pasaules valstu pārstāvjus, ieskaitot dalībniekus, kas bija mērojuši arī tālo ceļu no ASV, Kanādas un Austrālijas.

Divas konferences dienas ar savu pieredzi dalījās šķēpa mešanas entuziasti. Konferences lektori bija sporta zinātnieki no Vācijas, ASV un Somijas, kā arī Somijas škēpmešanas treneri un sportisti. Ar savām gaitām šķēpmešanā iepazīstināja pasaules klases šķēpmetējs Yulius Yego no Kenijas.

Abas semināra dienas klausījāmies Franka Lehmana (Vācija) pētījumu izklāstu šķēpa mešanas biomehānikas jomā. Pirmajā dienā Dunkans Atvuds (ASV) raksturoja šķēpa lidojuma īpašības. Šķēpmešanas treniņa medicīniskos aspektus apskatīja medicīnas doktors Ikka Tulikours (Somija). Turpinājumā slavenais šķēpa metējs Aki Parviainens (Somija) iepazīstināja ar dažiem savu un Anti Ruskanena treniņu aspektiem, kā arī praktiskajā nodarbībā demonstrēja savu šķēpa mešanas tehnikas redzējumu. Otrās dienas nodarbībās klausījāmies par Pāvo Nurmi spēlēm, ieskatu šķēpmešanas vēsturē un pasaulē populāro šķēpmetēju Yuilius Yego.

Jaunus vingrinājumus guvām no Somijas sportistu demonstrējumiem praktiskajā nodarbībā vingrošanas zālē. Starp lekcijām notika plānotās diskusijas, kurās lektori sniedza atbildes uz jautājumiem.

Guvām idejas, kā uzlabot treniņa procesu. Piecājāmies par labiem treniņu apstākļiem, kur netraucēti, katras disciplīnas treneris var veikt savu treniņu darbu.

Paldies par lielisko iespēju paskatīties citu šķēpmešanas speciālistu un treneru pieredzi, kas dod idejas turpmākajam darbam.

Ināra Aperāne