Kuldīgas "Katrīnas kausiem" piektā gadskārta

LVS, 18/01/2015 10:13
Elvijs Misāns
Foto:AFP/Scanpix

Guntai Latiševai-Čudarei jauns Latvijas rekords 300 m - 38,06 sek. Sacensībās sasniegti pieci jauni "Kausu" rekordi.

Sestdien Kuldīgas vieglatlētikas hallē pacilājošā gaisotnē un ar labiem rezultātiem tika aizvadītas „Katrīnas kausu” sacensības. Kopš 2011.gada jau piekto reizi. Tātad – mazā jubileja! Šīm sacensībām raksturīgs bija skaitlis „pieci” – sacensības notika piekto reizi, „Katrīnas kausu” rekordi tika laboti piecās disciplīnās un pēc daudzo skatītāju un vieglatlētikas draugu vērojuma šo sacensību novērtējums ir apaļš piecnieks.

Sacensības notika divpadsmit disciplīnas un vai ikvienā bija sava intriga, sava „rozīnīte”. Tomēr visaugstāk vērtējami tie pieci „Kausu” rekordi, kuri tapa bezkompromisā cīņā. Vispirms Ņina Morozova (Maskava) 60 m barjerskrējienā laboja L.Ikauniecei piederošo rekordu (8,38 sek.) uz 8,26 sek. Finālā viņa bija vēl ātrāka – 8,26 sek.
Arī vīru finālā viesis no Maskavas – Filips Šabanovs par sekundes simtdaļu laboja Kuldīgas halles rekordu – 7,83 sek. Divi rekordi tika laboti arī 1000 m skrējienā. Vispirms Renārs Stepiņš ļoti spraigā cīņā ar Paulu Ārentu finišēja ar jaunu „Kausu” un arī halles rekordu – 2:23,30. Ar rezultātu, kas tikai par 0,48 sek. atpalika no pašeizēja Latvijas izlases direktora Dmitrija Milkeviča Latvijas rekorda. Ievērojami pārāka pār sancensēm šajā distancē bija Egle Balčiunaite no Šauļiem. Viņas rezultāts – 2:44,45 sek.

Tomēr vispatīkamākais un visiespaidīgākais panākums bija Guntas Latiševas-Čudares starts un arī finišs 300 m skrējienā. Tā sagadījās, ka tūlīt pēc Mareka Ārenta uzvaras vērtā 5,40 m augstā lēciena skatītāju ovācijas vēl nebija noklusušas, ka tām bija jāuzbango vēlreiz. Pēc tam, kad skanēja paziņojums: „Gunta Latiševa-Čudare 300 m skrējienā sasniegusi jaunu Latvijas rekordu – 38,06 sek.” Gunta bija labojusi visvecāko Latvijas telpu rekordu – 1970. gadā šo distanci 38,4 sek. bija skrējusi Inta Kļimoviča, vēlākā Monreālas olimpisko spēļu bronzas medaļas laureāte. To, ka Gunta jau tagad ir sasniegusi labu sportisko formu, viņa pierādija arī 60 m sprintā. Priekšskrējienā – jauns personiskais rekords -7,60 sek. un finālā ceturtā vieta (7,66 sek.) aiz tagad jau četrkārtējās „Kausu” uzvarētājas Līnas Grinčikaites (7,44 sek.) un vēl divām vairāk pieredzējušām sprinterēm no Igaunijas un Maskavas.

Nedalītas skatītāju simpātijas piederēja arī abiem favorītiem tāllēkšanas sektorā. Abi arī pilnībā tās attaisnoja. Vispirms Elvijs Misāns veica divus tālus lēcienus – 7,84 m un 7,97 m. Pēc tam arī Aiga Grabuste jau pirmajā mēģinājumā aizlidoja 6,44 m tālu. Abiem kausi un arī izpildīti Eiropas telpu čempionāta līdzdalības normatīvi.

Vēl divi uzvarētāju rezultāti. Aidans Saijers no Lielbritānijas bija ātrākais 60 m sprintā – 6,83 sek., bet Jānis Baltušs – 300 m – 34,67 sek.

No 12 izcīnītajiem kausiem septiņi palika pašu mājās. Savukārt divi aizceļoja uz Maskavu, divi uz Lietuva un viens uz Britu salām.

Andris Staģis