Eiropas čempionāta trešā diena

Andris Staģis, Statistiķis, 10/06/2024 13:00
Foto: Guntis Bērziņš

Oskara Gravas divi lieliskie skrējieni un debijas reizē, ieņemot 13. vietu Eiropā.

Sestdiena Eiropas čempionātā Romā bija Latvijas vieglatlētu debitantu diena. Kā pirmais dienas pirmajā pusē startēja trīssoļlēcējs Sandis Dzenītis. Pērnā gada Eiropas junioru (U23) čempionāta piektās vietas ieguvējam un 16.00m tāla lēciena īpašniekam, starts Romā jau bija kā nākamais solis uz sportiskajām virsotnēm. Pamaz startējis šosezon un tikai 15.39 m tālu aizlēcis SELL spēlēs Birštonā, Sandis neapjuka arī tik spēcīgā konkurencē. Pirmais lēciens neizdevās, otrajā – 15.11m un trešajā jau sezonā tālākais lēciens – 15.45m. 28 dalībnieku konkurencē 26. vieta.

Par trīssoļlēcēju gatavību augstiem rezultātiem finālā liecināja fakts, ka kvalifikācijas normatīvu 16.65m izpildīja 10 trīssoļlēcēji, bet divi no viņiem – Džordans Alehandro Diazs Fortuna (Spānija) – 17.52m un Pedro Pičardo (Portugāle) – 17.48m jau pirmajā kvalifikācijas lēcienā sasniedza šos izcilos rezultātus. Vērojot šīs trīssoļlēcēju sacensības un arī atceroties lieliskos tāllēcēju rezultātus, varēja noprast, ka neparastais, uz paaugstinājuma dēļiem veidotais ieskrējiena celiņš ir īpaši pateicīgs ar savu atsperīgumu. 

Daudz iespaidīgāka debija padevās sprinterim Oskaram Gravam. Viņam bija jāizbauda pēdējo pāris Eiropas čempionātu jaunievedums īsajās skrejceļa distancēs. Katrā distancē 12 labākie pēc rezultātiem un ranga sāk sacensības tikai pusfinālā, bet pārējie ar saviem rezultātiem veido vēl vienu duci veiksmīgāko sprinteru. Oskars startēja otrajā skrējienā un lieliski veica distanci jauna personīgā rekorda laikā – 20,78 sek. Tas bija septītais labākais rezultāts šajos priekšskrējienos. Interesanti, ka pirmajā skrējienā lietuvietis Gediminas Truskauskas skrēja tikpat ātri, bet viņa rezultāts bija par 0,004 sek. vājāks.

Ātrāk par Oskaru Latvijā skrējuši tikai trīs sprinteri: Sergejs Inšakovs – 20,41 sek. 1996.g. Atlantas Olimpiskajās spēlēs, kā arī Vjačeslavs Kočerjagins (1987.g.) un Ronalds Arājs (2008.g.) – 20,75 sek.

Tās pašas dienas vakarā Oskaru gaidīja jauns pārbaudījums – starts pusfinālā kopā ar Eiropas ātrākajiem sprinteriem cīņā par vietu finālistu astoņniekā. Arī šoreiz Oskars nostartēja teicami. Otrajā pusfināla skrējienā viņam atkal bija jāskrien pa mazāk izdevīgo otro celiņu (priekšskrējienā – pa trešo). Toties stadionu pāršalca atvēsinošais un spirdzinošais lietus.

Oskara skrējiens bija tikpat pārliecinošs kā rīta pusē. Savā skrējienā viņš finišēja kā sestais, bet ar gandrīz līdzīgu rezultātu kā priekšskrējienā – 20,79 sek. Skrējiena uzvarētājs Pablo Mateo (Itālija) sasniedza otro labāko rezultātu visos trijos pusfinālos – 20,34 sek. – aiz sava tautieša Filipo Tortu – trešā pusfināla uzvarētāja (20,14 sek.). Toties Oskars apsteidza slaveno Turcijas skrējēju Ramilu Gulijevu (20,87 sek.) un bija ātrāks arī par pastāvīgo sāncensi no Lietuvas – Gediminu Truskausku (20,86 sek.). Līdz ar to Oskaram Latvijas vieglatlētu delegācijā pagaidām visaugstākā – 13. vieta.

Jāpiemin kāds interesants fakts. 200m finālskrējienā būs deviņi dalībnieki, jo šī paša, otrā pusfināla ceturtās un piektās vietas ieguvējiem Tomašam Nemejcam (Čehija) un Ērikam Erlandsonam (Zviedrija) bija vienāds rezultāts līdz pat sekundes tūkstošdaļām – 20,517 sek. Labi, ka modernajos stadionos tagad ir deviņi skrejceliņi visā apļa garumā.

 

Andris Staģis