Eiropas čempionāta ceturtā diena

Andris Staģis, Statistiķis, 11/06/2024 10:48

Abas mūsu šķēpa metējas: Līna Mūze-Sirmā un Anete Sietiņa iekļūst finālsacensībās un Gunta Vaičule startē 200m pusfinālā.

XXVI Eiropas čempionāta sešas dienas bijušas īpaši spraigas. Pirmdien, ceturtajā čempionāta dienā, Romas olimpiskajā stadionā startēja jau četri Latvijas vieglatlēti, arī abas mūsu šķēpa metējas, Anete Sietiņa un Līna Mūze-Sirmā.

Rīta sesijā kā pirmā 200 m priekšskrējienos startēja Gunta Vaičule. Bija paredzēti trīs priekšskrējieni un, tāpat kā vīriem dienu iepriekš, bija jāsasniedz rezultāts, kas iekļautos 12 labāko vidū. Gunta ar šo uzdevumu tika galā teicami. Otrajā skrējienā viņa aiz Noras Lindālas (Zviedrija) –22,97 sek. un Lorenas Dorcas Bazolo (Portugāle) – 23,18 sek., finišēja kā trešā – 23,23 sek. Šosezon tik ātri Gunta vēl nebija skrējusi. Tik ātri viņa nebija skrējusi kopš 2019. gada. Šis bija septītais ātrākais skrējiens Guntas sportiskajā karjerā.

Dienas labākais rezultāts bija 22,83 sek. un to sasniedza pirmā skrējiena uzvarētāja Talea  Prepensa (Vācija). Gunta pusfinālā iekļuva ar devīto labāko priekšskrējienu rezultātu un jau vakarā būs jācenšas nomest vēl kādu sekundes daļu – varbūt pat pietuvoties personīgajam rekordam – 22,94 sek.

Eiropas čempionāta debitants bija pērngada Eiropas U23 čempionāta un Eiropas komandu čempionāta ceturto vietu ieguvējs Valters Kreišs. Sākuma augstumu – 5.25m viņš veica ar pirmo mēģinājumu. Nākamo – 5.45m ar otro. Diemžēl veiksmīgam lēcienam 5.60m augstai latiņai jādomā pietrūka pieredze. Kārtslēcējiem nemaz nebija pat jātuvojas kvalifikācijas normai – 5.75m. Pietika ar veiksmīgu lēcienu 5.60m. To paveica 13 kārtslēcēji ar pasaules rekordistu Duplanti (Zviedrija) priekšgalā. Valteram debijas reizē 14. vieta.

Toties abu mūsu šķēpa metēju starti bija nervus kutinošu, dramatisma pilnu brīžu pārpilns. Pirmajā plūsmā startēja Anete Sietiņa. It kā viduvēji– 53.32m – 56.19m un visbeidzot – 57.71m. Savā plūsmā tikai septītā. Bet liktenis bija lēmis par labu Anetei.

Ja pirmajā plūsmā kvalifikācijas normu – 60.50m izpildīja tikai divas metējas: Marija Terēza Obsta (Norvēģija) – 61.45m un Adriana Vilagoša (Serbija) – 60.57m, otrajā vēl mazāk, tikai Marija Andreičika (Polija) – 60.61m.

Līna Mūze-Sirmā jau pirmajā metienā aizmeta šķēpu 58.32m un visai drīz bija skaidrs, ka arī ar šādu rezultātu Līna tiks kārotajā finālistu ducī. Pietaupot sevi, Līna otrajā metienā jau tikai 56.33m, bet trešais netika ieskaitīts. Savā plūsmā Līna bija ceturtā. Līdz pat pēdējam otrās plūsmas dalībnieces mēģinājumam Anetes rezultāts 57.71m turējās 12. vietā un gala protokolā tā arī palika ar tik kāroto “q” burtiņu aiz rezultāta. Otrdienas vakarā abas mūsu šķēpa metējas startēs vēlreiz. Viss sāksies no sākuma! Kopā ar viņām un jau nosauktajām līderēm finālistu vidū būs arī Elīna Tzengko (Grieķija) – 60.48m, Viktorija Hudsone (Austrija) – 60.15m, Marija Vučenoviča (Serbija) – 59.90m, Nikola Ogorodņikova (Čehija) – 58.52m, Kristina Husonga (Vācija) – 58.21m, Sara Kolaka (Horvātija) – 57.73m un Marselina Viteka Konofala (Polija) – 57.73m.

Ievērojami pieticīgāks starts Guntai Vaičulei bija 200m pusfināla trešajā skrējienā. Savā piektajā dalības reizē Eiropas čempionātos (pirmo reizi 200m distancē) viņa ar rezultātu 23,48 sek. ierindojās 24. vietā. Toties ar piebildi,  priekšskrējienā Guntas rezultāts bija 23,23 sek. – viens no labākajiem viņas sprinteres karjerā.

Sacensības Romā otrdien turpināsies ar mūsu šķēpraižu kvinteta parādi. Dienā puiši centīsies izpildīt kvalifikācijas normatīvu (82.00m) vai arī iekļūt veiksmīgāko finālistu ducī. Savukārt Anete un Līna centīsies tikt augstāk par kvalifikācijas sacensību astoto un divpadsmito vietu. Patriks Gailums startēs pirmajā “A” plūsmā, bet Gatis Čakšs un Rolands Štrobinders metīs šķēpu pusotru stundu vēlāk. Veiksmi visiem pieciem!

 

Andris Staģis