Latvijas vieglatlēti ASV studentu sacensībās

Andris Staģis, Statistiķis, 29/05/2022 11:47

Tiesības startēt lielajā (NCAA) čempionātā Jūdžinā ieguvušas divas Latvijas sportistes – Rūta Kate Lasmane un Kristīne Blaževiča.

Tradicionālā ASV studentu – vieglatlētu pavasara startu sezona iegājusi izšķirošajā fāzē. No 8. līdz 11. jūnijam Jūdžinā notiks ikgadējais NCAA pirmā diviziona čempionāts. Sacensību formāts ir visai strikts. Aizvadītās nedēļas nogalē Blumingtonā (Austrumi) un Faijetvilā (Rietumi) notika čempionāta priekšsacīkstes (Preliminary Rounds), kurās startēja 48 labāko rezultātu īpašnieki katrā no abām augstskolu grupām. Tikai 12 labākie ieguva tiesības startēt lielajā čempionātā – tātad čempionātā startēs tikai 24 dalībnieki katrā disciplīnā. Skrējējiem (100m līdz 1500m) notika priekšskrējieni un ceturtdaļfināli, kuros startēja 24 labākie. Savukārt tehniskajās lēkšanu un mešanu disciplīnās šis labāko “ducis” noskaidrojās jau pēc tikai trim mēģinājumiem. Skarbi, bet taisnīgi. No 24 šogad ASV studējošiem Latvijas vieglatlētiem, priekšsacīkstēm bija kvalificējušies pieci Latvijas vieglatlēti. Oskars Bambals – startēja 800m distancē Blumingtonā. Savukārt Faijetvilā tālumu un trīssoli lēca kā Rūta Kate Lasmane, tā Darja Sopova. Trīssolī arī Ieva Turķe. Savukārt Kristīne Blaževiča jau ieguvusi tiesības startēt Jūdžinā septiņcīņā, Faijetvilā skrēja barjeroto distanci, kā arī lēca augstumā.

Sacensību pirmajā (25. maijā) un trešajā (27. maijā) dienās sacentās vīrieši. Oskars Bambals 800m priekšskrējienu veica 1:50,34 un iekļuva kārotajā “dubultduci”. Otrais skrējiens gan vairs nebija tik sekmīgs. Rezultāts – 1:51,16 un 22. vieta.

Ceturtdien, 26. maijā, ievērojami sekmīgāk startēja mūsu meitenes – divu Teksasas augstskolu pārstāves. Rūta Kate Lasmane (Texas Tech.uni.) jau pirmajā lēcienā uzstādīja 6.31m tālu rezultātu, kā astotā nodrošinot startu Jūdžinā arī tāllēkšanā. Savukārt Darja Sopova (Texas uni.) ar 5.92m tālu lēcienu palika 34. vietā. Darjas studiju biedrene Kristīne Blaževiča ceturtdien startēja 100m barjerskrējienā un ar rezultātu 14,07 sek. ierindojās 45. vietā.

Sacensību pēdējā dienā, 28. majā,  visveiksmīgākā atkal bija Rūta Kate Lasmane. Trīssoļlēkšanas sektorā viņa veica tikai vienu – 13,73w m tālu lēcienu un kā trešā kvalificējās čempionātam Jūdžinā. Startam Jūdžinā tuvu bija arī Ieva Turķe (Nebraskas uni.). Labākajā lēcienā (13.05m) Ieva sasniedza savu gada labāko rezultātu un ierindojās 15. vietā. Šis bija pēdējais Ievas starts ASV studentu sacensībās, jo viņa beidz studijas un visi četri gadi ir pavadīti Nebraskas universitātes vieglatlētu komandā.

Darja Sopova  ar rezultātu 12.55m ierindojās 30. vietā. Savukārt Kristīne Blaževiča augstlēkšanas sektorā veica augstumu 1.66m un palika 46. vietā.

Papildinājums. Blumingtonā startēja vēl viena Latvijas skrējēja. Dienvidfloridas uni. 4x400m stafetes komandā bija arī Patrīcija Karlīna Roshofa, kura palīdzēja komandai izcīnīt 17.v. (3:40,04).

Līdz ar to NCAA čempionātā Jūdžinā (8. – 11. jūnijā) startēs divas Latvijas vieglatlētes – Rūta Kate Lasmane tāllēkšanā un trīssoļlēkšanā, kā arī Kristīne Blaževiča septiņcīņā.

 

Andris Staģis