LVS valdes lēmums par K.Kuzņecovas pozitīvo dopinga testu

LVS, 21/11/2016 12:07

2016. gada 18. septembrī Latvijas čempionātā maratonā Valmierā Valsts sporta medicīnas centra Antidopinga nodaļa veica dopinga kontroli Latvijas čempionāta maratonā uzvarētājai Kristīnei Kuzņecovai.

Dopinga kontroles laikā iegūtajā urīna paraugā, atbilstoši Pasaules Antidopinga aģentūras akreditētās laboratorijas 2016. gada 26. oktobra atzinumam, ir konstatēta viela Meldonium. Atbilstoši Ministru kabineta 2011. gada 19. oktobra noteikuma Nr.820 “Dopinga kontroles kārtība” 1. pielikumā 5.5.4. apakšpunktam Meldonium ir aizliegta dopinga viela.

2016. gada 9.novembra Latvijas Vieglatlētikas savienības (LVS) valdes sēdē tika izskatīts jautājums par Kristīnes Kuzņecovas dopinga pārkāpumu. Iepazīstoties ar Veselības ministrijas Antidopinga komitejas lēmumu un sportistes paskaidrojumu par notikušo, valde nolēma piešķirt sportistei 4 gadu diskvalifikāciju. Ņemot vērā šo, sportiste diskvalifikācijas laikā nekādā statusā nedrīkst piedalīties sacensībās vai veikt darbību (izņemot piedalīšanos apstiprinātās antidopinga izglītības vai rehabilitācijas programmās), ko apstiprina vai rīko Latvijas Vieglatlētikas Savienība, tās dalīborganizācija (juridiskais biedrs) vai dalīborganizācijas cita dalīborganizācija, tādās sacensībās, ko apstiprina vai rīko kāda profesionālā līga vai starptautiska vai valsts līmeņa sporta pasākumu rīkotājorganizācija, vai valsts aģentūras finansētā elites vai valsts līmeņa sporta pasākumā.

Visi rezultāti, kuri sasniegti pēc pozitīvas dopinga proves, sākot ar 2016.gada 18.septembri, sportistei tiek anulēti.

Līdz ar Valmieras maratona uzvarētājas diskvalifikāciju par uzvarētāju kļūst Viviana Kirilova (3:12:34), otrā vieta ir piešķirta Līgai Ārniecei (3:14:14), trešā vieta jelgavniecei Anastasijai Gerasevai (3:31:55).

Latvijas Vieglatlētikas savienība aicina visus aktīvā dzīvesveida piekritējus, garo distanču skrējējus (arī amatierus), dažādu pusmaratona, maratona un ultra garo distanču sacensību dalībniekus sekot līdzi savam ikdienas uzturam un medikamentu lietošanai.

LVS atgādina, ka ikvienam skrējējam, kurš piedalās sacensībās, kuras rīko Latvijas Vieglatlētikas savienība vai tās juridiskais biedrs, var tikt veikta dopinga kontrole sacensību norises dienā.

Saskaņā ar Antidopinga nodaļas sniegto informāciju medikamentu saraksta datu bāzē atrodas 17449 zāles, no tiem 81% (14117) atļauti sportā, bet 19% (3332) – aizliegti sportā. Medikamentu saraksts – šeit