Maksims Sinčukovs – piektais labākais Eiropā

Andris Staģis, Statistiķis, 14/07/2019 19:52
Maksims Sinčukovs un Viktors Beļikovs

Svētdien Zviedrijas pilsētā Jevlē beidzās XII Eiropas U23 čempionāts. Iepriecinoši, ka arī pēdējā sacensību dienā startēja Latvijas vieglatlēti – barjerskrējējs Maksims Sinčukovs un šķēpa metēja Laine Donāne.

Maksims 400 m barjeroto distanci veica jau trešo dienu pēc kārtas. Piektdien sācis ar septīto rezultātu priekšskrējienā – 51,26 sek., turpināja sestdien ar sezonas labāko rezultātu – 50,44 sek., kas bija jau par divām vietām augstāk. Svētdiena Maksimam bija „lielā diena”. Varbūt nedaudz pietrūka līdz goda pjedestālam vai pat Latvijas rekordam, tomēr augstā piektā vieta ar jaunu Latvijas junioru (U23) rekordu – 50,04 sek.ir augsti vērtējams Maksima Sinčukova panākums. Viņu apsteidza tikai tie četri barjerskrējēji, kuri finišēja ātrāk nekā 50 sekundēs: Eiropas čempionsVilfrīds Hapio (Francija) – 49,03 sek. (čempionātu rekords); sudrabs – Niks Smidts (Nīderlande) – 49,49 sek. (PR), bronza – Emīls N.K.Agjekuems (Vācija) – 49,69 sek. (arī PR) un ceturtais – Konstantīns Preiss (Vācija) – 49,92 sek.

Maksima Sinčukova izcīnītā piektā vieta aiz Sindijas Bukšas zelta medaļas un šķēpa metēja Patrika Gailuma ceturtās vietas ir trešais augstākais Latvijas vieglatlētu sasniegums Jevles čempionātā. Savukārt, vērtējot pēc IAAF punktu tabulām, rezultāts 50,04 sek. = 1128 p. ir visaugstāk novērtētais.

Kā pēdējā sacensības šajā čempionātā aizvadīja Laine Donāne. Kvalifikācijā sasniegusi jaunu personīgo rekordu – 53,37 m, Laine šoreiz meta pieticīgāk. Pirmais metiens – 47,96 m (astotā); otrais metiens – 48,59 m (jau septītā). Diemžēl trešais metiens bija tuvāks (47,39 m) un Laine, neiekļūstot finālā, beidza sacensības devītajā vietā.

Interesanti, ka visu triju mdaļu īpašnieces noskaidrojās jau pirmajā metienu sērijā. Annika Fuksa (Vācija) ar jaunu personīgo rekordu – 63,68 m izcīnija čempiones titulu. Jau pazīstamā Eda Tugsuza no Turcijas ar rezultātu 61,03 m ieguva sudrabu, bet Evelīna Mendosa no Francijas – 55,57 m – bronzas medaļu.

Aizvadītajā čempionātā Latvijas vieglatlētu bilance nav peļama:
* Startēja 16 vieglatlēti
* Sindija Bukša kā devītā latviešu juniore (U23) izcīnija Eiropas čempiones zelta medaļu
* Vēl trīs vietas pirmajā astotniekā (S.Bukša 100 m, P.Gailums un M.Sinčukovs)
* Vēl divas vietas labāko desmitā (puišu 4x400 m stafetes komanda un L.Donāne)
* Vēl sešas vietas labāko divdesmitā (K.Deruma, E.Miezava, L.Padedze, D.Bambals, M.Velps un L.Vecbērza).

Arī mūsu kaimiņiem pa medaļai: Diānai Zagainovai (Lietuva) trīssoļlēkšanā zelts un Johannesam Ermam (Igaunija) desmitcīņā sudrabs.

Andris Staģis