Sacensībās “Rīgas kausi” piedalīsies Latvijā vadošie vieglatlēti

LVS, 28/05/2019 15:00
No kreisās - Jānis Leitis, Sindija Bukša, Oļegs Burovs, Arnis Lagzdiņš, Gatis Čakšs
Romāns Kokšarovs

Starptautiskajās vieglatlētikas sacensībās “Rīgas kausi” piedalīsies Latvijā vadošie sportisti, kā arī atlēti no vairāk nekā 20 valstīm. 4. jūnijā plkst. 18.00 Ogres stadionā notiks šo sacensību atklāšana.

Šodien, 28. maijā, notika vērienīgo vieglatlētikas sacensību “Rīgas kausi” preses konference. Līdz nozīmīgākajam notikumam atlikusi viena nedēļa. Kā sportisti, tā organizatori ir gatavi sportiskām emocijām un augstvērtīgiem rezultātiem bagātam 4. jūnija vakaram Ogrē.

Preses konferencē piedalījās gan sacensību galvenie organizatori – Rīgas domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Oļegs Burovs un Latvijas Vieglatlētikas savienības prezidents Arnis Lagzdiņš, kā arī vieglatlēti, kuri būs vieni no 4. jūnija vakara lielākajiem favorītiem sacensību sektoros – Latvijas rekordiste 100m Sindija Bukša, Pasaules junioru čempions šķēpa mešanā Gatis Čakšs un Latvijas rekordists 400m Jānis Leitis.

Rīgas domes priekšsēdētāja pienākumu izpildītājs Oļegs Burovs pauda lepnumu par spēcīgajām Rīgas kausu tradīcijām: “Sporta karalienes – vieglatlētikas –  sacensības “Rīgas kausi” ir mūsu valsts un Rīgas pilsētas mantojums, kuru tradīcijas aizsākušās jau 1962. gadā.  Tā ir iespēja ne tikai rīdziniekiem, bet arī visiem Latvijas iedzīvotājiem un mūsu pilsētas viesiem klātienē novērtēt sportistu sasniegumus un savstarpējo cīņas sparu. Ik gadu šajās sacensībās Rīgā pulcējās pasaules vieglatlētikas zvaigznes. Starptautiska līmeņa sacensības un sportiskie izaicinājumi ir arī lieliska iespēja jaunajiem sportistiem, kuri tiecas uz sevis izvirzītajiem mērķiem, kā arī lieliska motivācija jauniešiem, kuri ir vēl savu mērķu meklējumos. Lai visiem dalībniekiem šogad izdodas lieliski starti un sacensību skatītājiem raisās pozitīvas emocijas.”

Latvijas Vieglatlētikas savienības prezidents Arnis Lagzdiņš: “Sacensībās “Rīgas kausi” mūsu labākajiem atlētiem ir iespēja spēcīgā konkurencē un savu atbalstītāju priekšā demonstrēt labu sniegumu. Vairāki sportisti Ogrē atklās jauno sacensību sezonu. Novēlu, lai atlētiem izdodas sasniegt savus mērķus un skatītāji būtu liecinieki augstvērtīgiem rezultātiem un sportiskai cīņai Ogres stadionā.”

Sacensības dalību apstiprinājuši gandrīz visi Latvijā vadošie vieglatlēti – Sindija Bukša 100m un 200m, Gunta Vaičule 200m, Līga Velvere 800m, Anete Kociņa šķēpa mešanā, māsas Māra un Lauma Grīvas tāllēkšanā, kā arī Jānis Leitis 400m, Dmitrijs Jurkevičs 800m, Patriks Gailums, Gatis Čakšs, Rolands Štrobinders šķēpa mešanā, Elvijs Misāns trīssoļlēkšanā un daudzi citi.

Latvijas sportistiem spēcīgu konkurenci sastādīs vairāki sportisti.

Sievietēm:
100m un 200m – Krystsina Tsimanouskaya (Baltkrievija) – Eiropas U23 vicečempione 100m (2017)
400m – Małgorzata Hołub-Kowalik (Polija) – Eiropas čempionāta zelta (2018) un pasaules čempionāta bronzas medaļas ieguvēja 4x400m stafetē (2017)
Augstlēkšanā –  Iryna Herashchenko (Ukraina) – Eiropas U23 vicečempione (2017) un pasaules čempionāta telpās 7. vietas ieguvēja (2018)
Šķēpa mešana – Maria Andrejczyk (Polija) – Polijas rekordiste (67.11m), Rio Olimpisko spēļu 4. vietas ieguvēja un Eiropas U20 čempione (2015) un Liveta Jasiūnaite (Lietuva) – 3. vieta Eiropas čempionātā (2018)
Tāllēkšanā – Jazmin Sawyers (Lielbritānija) – Eiropas vicečempione (2016)

Vīriešiem:
100m – Jorge Henrique Da Costa Vides (Brazīlija) – 6. vieta Rio Olimpiskajās spēlēs 4x100m stafetē
400m – Karol Zalewski (Polija) – Pasaules čempions telpās 4x400m stafetē (2018)  
Šķēpa mešana – Bernhard Seifert (Vācija) 3. labākā rezultāta īpašnieks šajā sezonā (89.06m). 2. vieta Eiropas U23 čempionātā (2013) un 3. vieta Eiropas U23 čempionātā (2015).
Trīssoļlēkšana – Yoann Rapinier (Francija) – 4. vieta Eiropas čempionātā stadionā (2014) un telpās (2019)

Spraiga cīņa notiks sešās Rīgas kausu disciplīnāsšķēpa mešanā sievietēm un vīriešiem, tāllēkšanā sievietēm un 200m skrējienā sievietēm, kā arī trīssoļlēkšanā vīriešiem un 400m skrējienā vīriešiem. Papildus šīm disciplīnām sportisti cīnīsies arī Promo disciplīnās. Kopā sacensības notiks 14 disciplīnās. Uzvarētāji kausu disciplīnās iegūs 900 eiro naudas balvu. Turklāt pieci sacensību uzvarētāji ar augstvērtīgāko rezultātu, ko noteiks pēc vieglatlētikas disciplīnu salīdzinošajām punktu tabulām, saņems naudas balvu līdz 500 eiro.

Sacensības atklās “Maxima bērnu skrējiens”. Sacensību tiešraidi nodrošinās Sportacentrs.com.

Ieejas maksa – 3 eiro. Bērniem līdz 18 gadiem un pensionāriem ieeja bez maksas.

Sacensības rīko Latvijas Vieglatlētikas savienība sadarbībā ar Rīgas domi un Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta departamentu.