Rīgas kausos no mājiniekiem uzvar Grabuste un Leitis

LVS, 25/05/2017 23:09
Zigismunds Zālmanis

Šķēpmešanā vīriešiem Rolands Štrobinders trīs reizes raidīja šķēpu tālāk par 80 metriem, tomēr ierindojās ceturtajā vietā. Sievietēm otrā bija Anete Kociņa. No latviešiem uzvarēja Aiga Grabuste tāllēkšanā, sasniedzot labāko rezultātu tāllēkšanas sektorā, un Jānis Leitis, kurš pietuvojās Latvijas rekordam.

Sieviešu šķēpmešanā Madaras Palameikas pormbūtnē – viņai priekšā Dimanta līgas sacensības otrpus okeānam – galvenā favorīte bija turciete Eda Tudžsuza, kura šomēnes metusi 67,21 metrus tālu un ir pasaules līdere. Latvija lika cerības uz Aneti Kociņu un Līnu Mūzi, kura pēc smagā savainojuma piedalījās pirmajās sacensībās. Otrajā metienā Kociņa raidīja šķēpu 59,07 metrus tālu un kļuva par Rīgas kausu līderi, tomēr trešajā piegājienā viņu par 69 centimetriem apsteidza Tudžsuza. Savukārt Mūzei beidzot izdevās ielauzties starp sešām labākajām, jo pirmais metiens bija pagalam neveiksmīgs un netika ieskaitīts, bet otrajā šķēps lidoja tikai mazliet pāri 50 metriem. Turciete turpināja progresēt un ceturtajā sērijā sasniedza 63,83 metru atzīmi, savukārt Kociņai vairs neizdevās mest tālāk. Tādējādi viņa ierindojās otrajā vietā, bet trešā bija Asdisa Hjalmsdotira no Islandes, kura pirmajā metienā sasniedza tobrīd labāko rezultātu 58,30 metri.

400 metru sprintā vīriešiem pārliecinošu uzvaru izcīnīja Jānis Leitis, kurš finiša līniju sasniedza pēc 45,92 sekundēm, tikai par 0,04 sekundēm atpaliekot no pašam piederošā Latvijas rekorda, taču sasniedzot labāko rezultātu Rīgas kausu vēsturē. Aiz muguras palika divi ukraiņi.

Trīssoļlēkšanā vīriešiem Latvijas cerība bija Elvijs Misāns, kurš aizvadītajā sezonā telpās lēcis tālāk par 17 metriem. Pirmajā lēcienā viņš sasniedza trešo labāko rezultātu, un arī beigās latvietis ierindojās trešajā vietā, taču spēja sasniegt labāku rezultātu – 16,46 metri. Uzvaru sadalīja bulgārs Momčils Karailijevs un polis Karols Hofmans. Pirmajam izdevās par pieciem centimetriem tālāks lēciens.

1500 metru skrējienā vīriešiem otro vietu ieguva Dmitrijs Jurkevičs, kurš par divu sekunžu tiesu piekāpās lietuvietim Simam Bertašum. Tikmēr lodes grūšanā 18 metru robežu neizdevās pārvarēt pēdējo gadu Latvijas līderim Mārim Urtānam, kurš tādējādi ierindojās piektajā vietā.

Šķēpmešanā vīriešiem uzvarētāja laurus plūca lietuvietis Edis Matusevičs, kurš jau pirmajā piegājienā sasniedza jaunu personisko rekordu – 84,78 metri. Turpinājumā viņam vairs neizdevās pietuvoties sasniegumam. Otro vietu ar piekto metienu ieguva Larss Hamanns no Austrijas. Mazāk nekā pusmetra attālumā no trešās vietas palika Rolands Štrobinders, kurš sāka ar diviem metieniem zem 80 metriem, turpināja ar diviem metieniem virs 80 metriem, bet labāko rezultātu sasniedza piektajā metienā – 81,46 metri. Tomēr par 47 centimetriem tālāk aizmeta un trešo vietu ieguva igaunis Magnuss Kirts.

Latvija pie otrās uzvaras tika disciplīnā, kas noslēdzās pēdējā – tāllēkšanā sievietēm. Triumfēja Aiga Grabuste, kura Rīgas kausos uzvarēja ceturto reizi, un tas ir labākais rezultāts starp Latvijas sportistiem. Viņa piektajā lēcienā sasniedza 6,38 metrus, par vienu centimetru apsteidzot Māru Grīvu, kura rezultātu sasniedza ceturtajā sērijā. Arī uz goda pjedestāla trešā pakāpiena kāpa latviete – Lauma Grīva.

Informācija:
sportacentrs.com