Līna Mūze ieņem sesto vietu Pasaules čempionātā Jūdžinā

Andris Staģis, Statistiķis, 23/07/2022 12:11
Foto: World Athletics

ASV Jūdžinas “Hayward Field” stadionā, piektdien turpinājās Pasaules čempionāts. Klusībā cerējām un arī sagaidījām Līnas Mūzes veiksmīgu startu šķēpa metēju finālsacensībās.

Līna jau ar pirmo – 59.83m tālo metienu “iekārtojās” labāko astoņniekā. Vispirms kā piektā, bet pēc diviem neveiksmīgiem metieniem gan vairs tikai kā astotā. Toties ceturtais metiens atkal atjaunoja cerības – 61.26m un jau sestā. Lai gan arī  pēdējie divi metieni bija neveiksmīgi, sestā vieta bija nosargāta.

Pasaules čempionāta labākais sešnieks ir šāds:

Pasaules čempione otro reizi pēc kārtas – Kelsija–Li Barbere (Austrālija) ar šosezon labāko rezultātu pasaulē – 66.91m. Sudraba medaļa Karai Vingerei (ASV) – 64.05m un bronzas – Harukai Kitaguči (Japāna) – 63.27m. Līnu apsteidza arī Šijuin Liu (Ķīna) – 63.26m un Makkenzija Litla (Austrālija)  ar jaunu personīgo rekordu – 63.22m. 60 metru robežu pārsniedza arī Annu Rani (Indija) – 61.12m un Nikola Ogorodņikova (Čehija) – 60.18m. Kvalifikācijā “paspīdējusī” lietuviete Liveta Jasiunaite (63.80m) šoreiz iespēja vien 58.97m (10.v.).

Tagad vairāki interesanti fakti un skaitļi vērtējot Līnas Mūzes rezultātu un izcīnīto sesto vietu. Līna Mūze šajās sacensībās bija labākā eiropiete – tāpēc neaizmirsīsim par Eiropas čempionātu Minhenē. Jūdžinā Līna sesto reizi šogad pārsniedza 60 metru robežu – tālākais metiens 62.88m izdevās 18. maijā Ofenburgā.

Savā šķēpa metējas karjerā Līna Mūze ir Eiropas junioru (U23) čempione,Pasaules un Eiropas junioru (U20) vicečempione. Pasaules čempionātos un Olimpiskajās spēlēs (startēts pa divām reizēm) augstākā vieta bijusi trīspadsmitā.

Līdzšinējos Pasaules čempionātos Latvijas vieglatlētiem pēdējo reizi augstākā vietā nekā Līna Mūze, 2015. gadā Pekinā bija Laura Ikauniece ar bronzas medaļu septiņcīņā. Savukārt no ik čempionātā startējošiem Latvijas šķēpa metējiem, augstāk tika Vadims Vasiļevskis pirms 13 gadiem pasaules čempionātā Berlīnē (4.vieta).

 

Andris Staģis