Latvijas vieglatlēti ASV uzsāk jauno sacensību sezonu telpās (Papildināts)

Andris Staģis, Statistiķis, 06/12/2021 19:55

Pirmie starti Kristīnei Strazdītei un Katrīnai Kamarūtei.

Aizvadītās nedēļas nogalē viņpus okeānam – ASV augstskolās sākās 2021./2022.g. vieglatlētu ziemas sacensību sezona telpās. Arī šajā studiju gadā ASV universitātēs mācīsies, trenēsies un arī sacentīsies vairāk nekā 10 Latvijas vieglatlēti. Tiesa, studentu sacensībās vairs neredzēsim Ievu Turķi un Lāsmu Padedzi. Ir arī citas izmaiņas mūsu pārstāvju vidū.

Decembrī ASV vieglatlēti telpās sacenšas vien pāris nedēļas nogales. Seko Ziemassvētku un Jaungada brīvdienas, bet ar 15. janvāri telpu sacensību sezona jau ritēs pilnā sparā. Līdz pat marta sākumam, kad no 10. līdz 12. martam Birmingemā notiks svarīgākās sacensības – NCAA čempionāts.

Aizvadītajā piektdienā un sestdienā notika īpaši daudzas sacensības, bet tikai divās startēja arī Latvijas vieglatlētes. Kristīne Strazdīte, kura studē Elonas universitātē un ir treneres – Latvijas rekordistes vesera mešanā, olimpietes Lauras Igaunes audzēkne, sezonu sākusi ar jaunu personīgo rekordu smaguma mešanā. Šī disciplīna ir neparasti populāra ASV, it īpaši sacensībās telpās. Sievietes met smagumu, kura svars ir 9,07 kg. Pirms diviem gadiem Kristīnes rezultāts šajā disciplīnā bija 12,69 m.Tā kā viņa nopietnāk pievērsusies vesera mešanai (pērn trešā labākā Latvijā – 47,90 m), tad progress arī smaguma mešanā ir jūtams. Sacensībās Vinstonā-Salemā viņa sasniedza rezultātu 14,79 m, ierindojoties 10. vietā. Var tikai piebilst, ka Kristīnes trenerei Laurai Igaunei pieder pagaidām neoficiālais Latvijas rekords telpās šajā disciplīnā – 20,31 m (2016.g.). Kristīne startēja arī lodes grūšanā, bet ar pieticīgu rezultātu – 10,34 m (23.v.).

Otra Latvijas vieglatlēte, kura uzsākusi jauno sezonu ir Katrīna Kamarūte (studē Belarmines universitātē). Sacensībās Indianopolisā 60 m sprinta finālā viņa bija ceturtā – 8,11 sek., bet 4x400 m stafetē palīdzēja komandai uzvarēt – 4:05,56.

Spriežot pēc sacensību kalendāra, pārējo Latvijas vieglatlētu pirmie starti būs tikai janvāra vidū.

Papildinājums.Paldies par precizējumu - izrādās,ka Lāsma Padedze turpina studijas St.John universitāte kā SR4 (senior) un sestdien startējusi kā lodes grūšanā (13,29 m -3.v.) un smaguma mešanā (12,89 m - 11.v.) Arī Rūta Kate Lasmane mainījsi augstskolu - no Floridas pārcēlusies uz Teksasu (Texas Tech univ.).

Andris Staģis