Pasaules U20 čempionātā Agatei Caunei sestā vieta 3000 m, Darja Sopova kvalificējas finālam, Dmitrijs Ļašenko – pusfinālam

Andris Staģis, Statistiķis, 19/08/2021 20:03
Agate Caune
Guntis Bērziņš

Ceturtdien Nairobi „Kasarani” stadionā turpinājās pasaules junioru čempionāts.

Neparasti, ka nestartējot daudzu vieglatlētikas lielvalstu jaunajiem atlētiem, šīs sacensības vairāk atgādina Āfrikas čempionātu, jo sevišķi skriešanas distancēs. Pie tam – tā kā Nairobi ir 1660 m virs jūras līmeņa, jūtams augstkalnes apstākļu iespaids. Ar visām no tā izrietošām korekcijām – pozitīvi sprintā un lēkšanās, bet ne tik pozitīvi – vidējo un garo distanču skrējējiem.

Otrajā sacensību dienā veiksmīgi startēja trīs Latvijas vieglatlēti. Rīta pusē savā trešajā 400 m barjerotajā priekšskrējienā kā otrais finišēja Dmitrijs Ļašenko – 52,57 sek. Ar šādu rezultātu viņš pārliecinoši kā desmitais iekļuva 24 pusfinālistu vidū. Pusfināls sestdien pl. 15.00.

Vakara programma nedaudz aizkavējās spēcīgas lietusgāzes dēļ. 3000 m distancē juniorēm uzreiz notika finālskrējiens, jo startam bija pieteiktas tikai 10 skrējējas – septiņas āfrikānietes un trīs eiropietes. Arī Eiropas U20 čempione Ilona Mononena (Somija) un mūsu Agate Caune. Agate cīnijās godam – finišā atstājot aiz sevis trīs āfrikānietes, kā arī Polijas skrējēju. Agates sestās vietas vērtais rezultāts – 9:45,26. Par pasaules čempioni kļuva Teresia Muthoni Gatari (Kenija) – 8:57,78. Aiz četrām Kenijas, Ugandas un Etiopijas skrējējām kā piektā finišēja Eiropas čempione I.Mononena – 9:30,63.

Trīssoļlēcējām šodien bija kvalifikācijas sacensības, kurā norma bija 13,20 m. Tomēr to pārsniedza vienīgi vēl viena Eiropas junioru čempione Maja Oskaga (Zviedrija) – 13,48 m un Tesija Ebosele (Spānija) – 13,47 m. Mūsu Darjai Sopovai veiksmīgs bija otrais 13,03 m tālais lēciens (piektais labākais rezultāts kvalifikācijas sacensībās), kas dod Darjai iespēju startēt finālsacensībās.

Arī piektdienas starti Latvijas junioriem būs ļoti spraigi. Rīta pusē Marta Marksa startēs 100 m barjerotajā priekšskrējienā. Ja viņa kvalificēsies tālākām cīņām, tad pēcpusdienā jau redzēsim viņu kādā no pusfinālskrējieniem. Lāsma Zemīte startēs augstlēkšanā – kvalifikācijas norma šeit ir 1,85 m. Savukārt Agate Caune kopā ar Kamillu Vanadziņu arī jau rīta pusē startēs 1500 m priekšskrējienos. Toties pl.14.25 mūs gaida vienas no trīssoļlēcēju sacensību  favorītes – Eiropas junioru čempionāta bronzas medaļas laureātes Darjas Sopovas starts finālsacensībās. Darja sākotnēji bija pieteikta arī tāllēkšanā. Tomēr šoreiz visa uzmanība tiks veltīta trīssoļlēkšanai.

Andris Staģis