Preses konferencē informē par Valsts prezidenta balvu vieglatlētikā

Ieva Misāne, 10/08/2021 12:00

Vienas no lielākajām un tradīcijām bagātākajām vieglatlētikas sacensībām Baltijā – Latvijas Valsts prezidenta balvas izcīņas sacensības vieglatlētikā – šogad no 13. līdz 14.augustam norisināsies atjaunotajā Jāņa Daliņa stadionā.

Sacensību atklāšanas dienā, 13.augustā, atvēršanas svētkus piedzīvos atjaunotais Jāņa Daliņa stadions un jaunuzceltā vieglatlētikas manēža. Par to 9.augustā mediju pārstāvjus informēja Latvijas Vieglatlētikas savienības prezidents Arnis Lagzdiņš, Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks, kā arī uz jautājumiem atbildēja Agate Caune, sportiste, Valmieras Bērnu sporta skolas audzēkne, Eiropas U20 vicečempione 5000m skrējienā, un Arnis Rumbenieks, soļotājs, trīskārtējs olimpisko spēļu dalībnieks.

Latvijas Vieglatlētikas savienības prezidents Arnis Lagzdiņš pauda gandarījumu par vieglatlētikas sacensību atgriešanos Valmierā. “Sportisti allaž ir norādījuši uz Jāņa Daliņa stadiona mājīgumu un labo sacensību atmosfēru. Tāpēc liels prieks par Valmieras novada pašvaldības uzņēmību un ieguldīto darbu vieglatlētikas stadiona uzlabošanā un manēžas izbūvē. Esmu pārliecināts, ka kvalitatīvi treniņu un sacensību apstākļi nesīs jaunus talantus mūsu sporta veidā. Savukārt treneriem būs moderni un labiekārtoti darba apstākļi. Runājot par Latvijas izlases sastāvu Prezidenta balvas sacensībās, redzēsim gan Tokijas Olimpisko spēļu dalībniekus, gan šīs vasaras Eiropas U20 un U23 dalībniekus. Ceram, ka atgriešanās sacensību mājvietā sekmēs mūsu sportistu rezultātus.”

Valmieras novada pašvaldības domes priekšsēdētājs Jānis Baiks uzvēra, ka “vieglatlētiem Latvijā līdz šim sava bāze un infrastruktūra nebija, tāpēc pieņēmām lēmumu par stadiona atjaunošanu un tādas bāzes būvniecību, kur sportisti var kvalitatīvi trenēties arī ziemas apstākļos. Šo valsts uzstādījumu esam izpildījuši, uzbūvējot vieglatlētikas manēžu, kuras platība kopā ar ēku zem tribīnēm un sportistu viesnīcu ir 12 367 m2. Te ir arī uzturēšanās iespējas un citi pakalpojumi, parūpējoties, lai vieglatlētiem te ir ērti gan treniņu, gan sacensību laikā. Stadionam un manēžai ir Starptautiskās vieglatlētikas federācijas izdots sertifikāts, apliecinot, ka varam te rīkot starptautiskas sacensības. Taču jaunajā sporta infrastruktūrā gaidām ikvienu sporta entuziastu un aktīvā dzīvesveida piekritēju. Esam jau saņēmuši labas atsauksmes, turklāt pirmajās sacensībās, kas norisinājās atjaunotajā stadionā – Valmieras novada atklātajā čempionātā vieglatlētikā – Marta Marksa uzlaboja sev piederošo Latvijas rekordu 100 metru barjerskrējienā U-20 vecuma grupā – 13,75 sekundes. Prieks, ka šī sporta infrastruktūra būs izcils atbalsts abu sporta skolu – Valmieras Bērnu sporta skolas un Bertānu Valmieras basketbola skolas – audzēkņiem. Tā mēs veicinām arvien vairāk jauniešus pievērsties sportam, stiprinot aktīvu un veselu sabiedrību.   Jāpiemin, ka stadions un manēža ir pieejami cilvēkiem ar kustību traucējumiem, tāpēc Valmierā gaidīsim arī paraolimpiešus un ikvienu sportot gribētāju”.

“Man ir liels prieks, ka Latvijā, Valmierā ir tik skaista vieta. Šodien man bija pirmais treniņš. Sajūta, ka atrastos citā valstī, bet, šķiet, ka nekur nav tik skaisti. Priecājos, ka varēšu kvalitatīvi trenēties gan ziemas, gan vasaras sezonā. Sportot šādā infrastruktūrā man kā sportistei ir liels pagodinājums. Var just īpašo auru, par kuru runā daudzi sportisti, sirsniņa lēkā, ir liels prieks te būt. Gaidu Valsts prezidenta balvu vieglatlētikā, ceru pārspēt savu personīgo rekordu,” teica jaunā sportiste Agate Caune. Tam pievienojās arī soļotājs Arnis Rumbenieks: “Pēc olimpiskajām spēlēm ir sagurums, bet, ienākot stadionā, tas pagaisa. Mežs tepat, priedes, daudz zaļuma, arī zilā krāsa manēžā dod svaiguma un dabas tuvuma sajūtu. Tā ir liela dāvana visai vieglatlētu saimei. Un, cerams, ka tā būs liela vilkme jauniešiem vairāk nodarboties ar sportu. Nezinu, vai šodien atstāšu šīs telpas, gribas jau sākt trenēties.”

Divas dienas Baltijas valstu spēcīgākie vieglatlēti cīnīsies gan individuālajās disciplīnās, gan par spēcīgākās komandas titulu. Sacensības solās būt spraigas un interesantas, jo sportisti gaida iespēju sacensties, lai sasniegtu jaunus personīgos un komandu rekordus. Latvijas izlase tiks veidota un komplektēta pēc tās labākā sastāva. Turklāt Valmierā startēs arī vairāki Tokijas Olimpisko spēļu dalībnieki.

Valsts prezidenta balvas izcīņas sacensības vieglatlētikā būs skatāmas klātienē, taču interesentiem jāņem vērā, ka vietu skaits ir ierobežots, kā arī ieeja, uzrādot Covid-19 sertifikātu kopā ar personu apliecinošu dokumentu. Taču ikvienam ir iespēja prestižās sacensības skatīties tiešraidēs, ko bez maksas nodrošinās Sportacentrs.com TV. Sacensības būs skatāmas arī interneta tiešraidē Sportacentrs.com mājaslapā, Latvijas Vieglatlētikas savienības mājaslapā, kā arī Valmieras mājaslapā un sociālajos tīklos.

Šogad sacensību norisē ir ieviesti vairāki jaunumi. Pirmajā dienā, 13. augustā, tiks aizvadītas Latvijas Valsts prezidenta Jaunatnes balvas izcīņas sacensības vieglatlētikā U10 un U12 meiteņu un zēnu vecuma grupās. Jaunieši sacentīsies skriešanas, mešanas un lēkšanas disciplīnās.

Pēc Jaunatnes balvas izcīņas noslēguma norisināsies pārbūvētā Jāņa Daliņa stadiona un jaunuzceltās vieglatlētikas manēžas atklāšana. Aicinām to skatīties tiešraidē 13.augustā plkst.14.00 Valmieras novada pašvaldības mājaslapā.

Sacensību patrons ir Latvijas Valsts prezidents. Latvijas Valsts prezidents Egils Levits ar klātbūtni pagodinās gan sacensību atklāšanā, gan pēc to noslēguma rīkos svinīgo pieņemšanu, pasniedzot kausu sacensību uzvarētājiem.

Latvijas Valsts prezidenta balvas izcīņas sacensības vieglatlētikā Jāņa Daliņa stadionā norisinās kopš 1995.gada. Pateicamies Ogres novada pašvaldībai, kas laikā, kad Jāņa Daliņa stadionā notika pārbūves darbi un vieglatlētikas manēžas būvniecība, sacensības uzņēma Ogres novada Sporta centra stadionā.

Latvijas pirmās olimpiskās medaļas ieguvēja vārdā nosauktais stadions ir nacionālas nozīmes sporta būve ar valsts finansējumu, projektēšanas procesā aktīvi iesaistoties Latvijas Vieglatlētikas savienībai. Stadionā un jaunajā manēžā būs iespēja trenēties un sacensības organizēt 24 vieglatlētikas disciplīnās. Lielākais ieguvums vieglatlētiem būs iespēja pilnvērtīgi aizvadīt darbu gan vasaras sezonā, gan ziemā, jo jaunbūvētā vieglatlētikas manēža sniegs iespēju aizvadīt treniņus gan skriešanas un lēkšanas, gan mešanas disciplīnu pārstāvjiem. Turklāt stadions un stadiona labiekārtotā teritorija būs brīvi pieejama ikvienam aktīvās atpūtas cienītājam.

Gan manēža, gan stadions saņēmis World Athletics sertifikātu. Tas liecina par vieglatlētikas infrastruktūras kvalitāti un atbilstību tehniskajām prasībām, izceļot Latviju uz vieglatlētikas starptautiskās skatuves.

Valsts prezidenta balvu vieglatlētikā organizē Valmieras novada pašvaldība, Latvijas Vieglatlētikas savienība un Valmieras Olimpiskais centrs. Pasākums tiek līdzfinansēts no valsts budžeta līdzekļiem sadarbībā ar Izglītības un zinātnes ministriju un Latvijas Sporta federāciju padomi.

Jāņa Daliņa atjaunotais stadions un jaunā vieglatlētikas manēža ekspluatācijā nodoti 2021.gada 6.augustā.