Zemgales Olimpiskā centra stadionam piešķirs Jāņa Lūša vārdu

Ieva Misāne, 18/08/2020 11:00

22. augustā Jelgavā, Zemgales Olimpiskā centra stadionā, jau astoto reizi norisināsies leģendārā sportista, olimpiskā čempiona Jāņa Lūša kausu izcīņa šķēpmešanā. Šogad pasākums būs īpašs ar to, ka Zemgales Olimpiskā centra stadionam tiks piešķirts Jāņa Lūša vārds.

Olimpiskā čempiona Jāņa Lūša kausa izcīņa šķēpmešanā notiek jau kopš 1994. gadā, savukārt kopš 2013. gada sacensības norisinās leģendārā sportista dzimtajā pilsētā Jelgavā. Ierasti sacensības notiek maijā, sportista dzimšanas mēnesī, bet šogad Covid-19 ieviesa izmaiņas – kad martā Latvijā tika izsludināta ārkārtējā situācija un uz nezināmu laiku atcelti visi sporta pasākumi, bija vien cerība, ka situācija uzlabosies un sacensības šogad tomēr varēs notikt. Gaidot situācijas uzlabojumus, sporta pasaule saņēma vēl vienu triecienu – 29. aprīlī, nesagaidījis savu 81. dzimšanas dienu, mūžībā devās viens no visu laiku izcilākajiem pasaules vieglatlētiem Jānis Lūsis. Līdz ar to šis būs pirmais gads, kad sporta leģenda nevarēs pagodināt sacensības ar savu klātbūtni un sportisti pirmo reizi cīnīsies par Jāņa Lūša piemiņas kausiem. 

Sacensībās visas dienas garumā šķēpmetēji sacentīsies vairākās vecuma grupās: U14, U16, U18, U20 un elites grupā. “Ņemot vērā pasaulē esošo situāciju, visdrīzāk šogad sacentīsies tikai vietējie sportisti. Iespējams, ka atbrauks kāds lietuviešu šķēpmetējs, bet tik liela ārvalstu pārstāvniecība kā citus gadus nav gaidāma. Neskatoties uz to, ir prieks, ka šis turnīrs tomēr notiks. Liels paldies jāsaka arī Jelgavas pilsētas pašvaldībai par atbalstu,” norāda Latvijas Šķēpmetēju kluba vadītājs Gints Palameiks.

Dalībnieku pieteikšanās vēl rit pilnā sparā – tā noslēgsies 18. augustā – , tomēr tādi vadošie Latvijas šķēpmetēji kā Līna Mūze, Anete Kociņa, Madara Palameika un Zigismunds Sirmais norādījuši, ka plāno startēt Jāņa Lūša piemiņas kausu izcīņā. Sacensībās jauniešu konkurencē startēs arī Jelgavas Bērnu un jaunatnes sporta skolas audzēkņi, tostarp Renārs Ragovskis, kurš jūlijā kļuva par Latvijas čempionu U14 vecuma grupā.

Sacensības jauniešu vecuma grupās sāksies plkst. 11.00. Savukārt 16.00 plānota sacensību atklāšanas ceremonija, pēc kuras uz starta dosies elites sportisti. 16.30 sāksies sacensības sievietēm, savukārt sacensības vīriešiem sāksies 18.00.

Skatītājiem ieeja sacensībās būs bez maksas, un jāievēro valstī noteiktās epidemioloģiskās drošības prasības.

Olimpiskā čempiona Jāņa Lūša piemiņas kausu izcīņu šķēpmešanā rīko Latvijas Šķēpmetēju klubs sadarbībā ar Jelgavas pilsētu un pašvaldības iestādi “Sporta servisa centrs”.

Uzziņai
Šķēpmetējs Jānis Lūsis ir dzimis 1939. gada 19. maijā Jelgavā un ir vienīgais Latvijas sportists, kuram izdevies izcīnīt visa kaluma olimpiskās medaļas. Tāpat viņš kā pirmais Latvijas vieglatlēts 2014. gadā tika uzņemts starptautiskās vieglatlētikas federāciju asociācijas “World Athletics” Slavas zālē. J.Lūsis ir saņēmis daudz dažādu apbalvojumu, tostarp Jelgavas pilsētas augstāko apbalvojumu “Goda zīme” 2018. gadā.

Zemgales Olimpiskais centrs tika atklāts 2010. gadā un ir nacionālas nozīmes sporta bāze, kurā ietilpst vieglatlētikas stadions, futbola laukumi ar mākslīgo un dabisko zālienu, sporta spēļu laukumi ar sintētisko segumu, pludmales volejbola laukumi, BMX trase, sporta halle, trenažieru zāle, konferenču telpa un biroja telpas. Sporta bāzi apsaimnieko SIA “Zemgales Olimpiskais centrs”, kurā kapitāldaļas pieder Jelgavas pilsētas pašvaldībai (53,27 %) un Latvijas Olimpiskajai komitejai (46,73 %). Zemgales Olimpiskais centrs atrodas Jelgavā, Kronvalda ielā 24.

Informāciju sagatavoja:
Ilze Knusle
JPPI “Sporta servisa centrs”
sabiedrisko attiecību speciāliste
+371 29634862